/ B&F Plus / Moderna tehnologija prevazilazi mogućnosti ljudskog oka
BiF Analize Čitajte B&F online

Moderna tehnologija prevazilazi mogućnosti ljudskog oka

This post has already been read 3355 times!

Tražite novi ultra HD televizor ili poslednju generaciju pametnog telefona? Stručnjaci kažu da zaluđenici za tehniku i bolju rezoluciju ponekad daju novac za više piksela nego što njihovo oko zapravo može da vidi.

Što se tiče televizora sa novom 4K tehnologijom, “prosečno ljudsko neće primetiti nikakvu razliku”, kaže Rejmond Soneira, čelnik firme za testiranje dislpleja DisplayMate. Još 2010. godine, kada je Apple predstavo iPhone 4, Stiv Džobs je objasnio da sa novim tehnološkim prodorom, takozvanim “Retina” (mrežnjača) ekranom, ljudsko oko više neće uočavati razliku između pojedinačnih piksela kada se u ekran gleda sa uobičajene daljine. Obećana je ne samo oštra slika, već slika čije bi svako dodatno usavršavanje prošlo neopaženo. Ipak, broj piksela po inču (PPI) na mobilnim telefonima i dalje raste. Gustina iPhone-ovih piksela je ostala ista na 326 PPI, ali konkurentni androidi poput HTC One ili LG G2 imaju ekrane sa više od 400 PPI.

Isti je slučaj sa Ultra HD tehnologijom, takozvanim 4K. Ovi televizori imaju rezoluciju 3840×2160, to jest 4 puta više nego regularni HD televizori. Ali čak i ovi „stari” HD televizori imaju ekrane koji se mogu smatrati „retina” ekranima, kada se gledaju sa uobičajene udaljenosti. Učetvorostručenje piksela obično ljudsko oko jednostavno nije u stanju da primeti. Profesor oftalmologije na Kolumbija Univerzitetu Don Hud kaže da preko “određene gustine piksela nema smisla ići zbog biološke limitiranosti ljudskog oka”.

Retina-Display

Prouzvođači poput Sonija i Samsunga predstavljaju svoju 4K tehnologiju kao revolucionarnu. Za Sonijeve televizore, čija se cena kreće od 3.000 do 25.000 dolara, reklama kaže da su „4 puta jasniji od HD-a”, a Samsungov 85-inčni TV za 40.000 dolara obećava „nove nivoe ispunjenja očekivanja sa rezolucijom koja oduzima dah”.

“Potrošači će uskoro uvideti da vide malo ili nimalo razlike sa daljim “poboljšanjem” vizuelne rezolucije i oštrine”, tvrdi Soneira. Sigurno da će u budućnosti ipak biti načina da se još više unapredi vizelni doživljaj, ali “veći broj piksela neće biti odgovoran za to”. Ako nisu pikseli, šta je onda sledeći novi hit? Eksperti kažu da mogućnosti ni približno nisu iscrpljene. Radi se na novoj “quantum dot” tehnologiji za displeje koja bolje predstavlja boje, kao i na poboljšanju dynamic range-a, što će ekranima omogućiti da svetlost i senke u filmovima i igricama prikazuje realnije – kao što ih vidimo u stvarnom životu.  “Najveći majstori slikarstva znali su mnogo o svetlosti i senkama – kao da su instinktivno razumeli kako mrežnjača funkcioniše” – rekao je Brajan Džouns, neurolog sa Univerziteta u Juti, koji je prvi analizarao Apple-ov “retina ekran”.  Drugim rečima, možda se tajna boljeg televizora krije u Mona Lizinom osmehu.

Izvor: NBC news

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close