/ Kultura / Neizvesna budućnost bioskopa u Srbiji
BiF Analize Čitajte B&F online

Neizvesna budućnost bioskopa u Srbiji

This post has already been read 19660 times!

Samo pet i po meseci pošto je Pariz video prve pokretne slike braće Limijer, Beograd se upustio u osvajanje nove umetnosti – prva projekcija organizovana je juna 1896. godine u kafani kod Zlatnog krsta na Terazijama.

Prvi zvanični podaci o bioskopima u Srbiji datiraju iz sličnog, samo permutovanog datuma – 1968. godine je u Srbiji radilo 679 bioskopa, ali vremenom je taj broj opadao da bi se u prošloj godini spustio na 88.

U poslednje dve decenije veliki broj bioskopa je prestao sa radom ili drastično smanjio broj projekcija. Privatizacijom 2007. godine Beograd je izgubio 14 bioskopa a iste godine je došlo i do velikog pada posete, koja je smanjena na trećinu od broja prodatih karata nekoliko godina ranije.

Aktivnih biosokpa u Srbiji sada ima dakle 88, od čega ima 135 sala za prikazivanje filmova.

Istraživači Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka su istraživanjem ove teme došli do zaključka da se prikazivačka delatnost u Srbiji najvećim delom odvija u sklopu javnih ustanova kulture koje finansiraju lokalne samouprave. Samo 15,9% bioskopa su u privatnom vlasništvu, a od ukupnog broja prikazivača filmova samo je 9 multipleks bioskopa, koji su inače isplativiji od onih sa jednom salom za emitovanje.

bioskopi

Najveći broj bioskopa, 58%, otvoren je za posetioce tokom cele godine a više od trećine njih svakodnevno prikazuje filmove, međutim iz godine u godinu raste broj bioskopa koji sve ređe imaju projekcije. Samo nekoliko projekcija godišnje ima 14,6% bioskopa, a četvrtina bioskopa ima jednu projekciju nedeljno.

Broj posetilaca se rapidno smanjio. Dok je 1964. prosečan građanin Srbije išao u bioskop 10 puta godišnje, u 2011. je prosečan građanin jednom u dve/tri godine išao u bioskop.

Da bi bili posećeniji bioskopi moraju da ispune i neke tehničke uslove, da se modernizuju, jer samo tako mogu da privuku posetioce koji u svojim kućama „skidaju“ filmove sa interneta, međutim najveći problem bioskopa je digitalizacija. Spora digitalizacija bi naime mogla da utiče na budućnost bioskopa ovde, od kojih većina i dalje pušta filmove sa tridesetpetomilimetarske trake koja bi do kraja 2015. već trebalo da postane prošlost.

U srpskim bioskopima se prikazuju uglavnom igrani i animirani filmovi, dok edukativni nisu preterano popularni – oko 16% bioskopa prikazuje ove filmove i to dva do tri puta godišnje (sa izuzetkom bioskopa Stenli Kjubrik u Mokroj Gori).

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close