/ Vesti / Objavljen drugi poziv za izgradnju mini hidroelektrana
BiF Analize Čitajte B&F online

Objavljen drugi poziv za izgradnju mini hidroelektrana

This post has already been read 1333 times!

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine objavilo je danas drugi javni poziv za dodelu 143 lokacije za izgradnju malih hidroelektrana u 20 lokalnih samouprava u Srbiji. Ukupna instalisana snaga mini hidroelektrana koji se mogu graditi na tim lokacijama je 57 megavata, a vrednost investicija je oko 130 miliona evra.
HE POD GRADOM ... (1)
Najviše ponuđenih lokacija nalazi se na teritoriji Vranja (22), Krupnja (13), Čajetine (13) i Knjaževca (12). Potencijalnim investitorima ponuđene su samo lokacije koje su u potpunosti spremne za izgradnju, bez izdatih obavezujućih dokumenata kao što su vodni akti, energetske dozvole ili saglasnosti, lokacijske ili građevinske dozvole. “U odnosu na prethodni javni poziv uvedene su i određene novine koje će omogućiti da se kvalitenije sagledaju potencijalni investitori i olakša pribavljanje dokumentacije za dobijanje energetske dozvole, odnosno saglasnosti i otpočinjanje izgradnje, navelo je Ministarstvo energetike.
Obavezan deo prijave je kratak elaborat za svaku lokaciju, kojim investitor pokazuje da je zaista obišao lokaciju za koju je zainteresovan, kao i prezentacija kompanije koja se prijavljuje. Potencijalni investitor će moći da se prijavi za najviše 10 lokacija, a rok za podnošenje potrebne dokumentacije za dobijanje energetske dozvole je produžen sa šest na 12 meseci. Rok za podnošenje prijava je 60 dana, odnosno do kraja februara 2014. godine, a plan je da se memorandumi za svaku lokaciju potpišu do kraja maja 2014. godine.
Detaljne informacije o javnom pozivu i formulari za prijavljivanje nalaze se na sajtu Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, na adresi: http://www.merz.gov.rs/cir/mhe2.
To ministarstvo je 19. februara ove godine objavilo javni poziv za dodelu saglasnosti i energetskih dozvola za izgradnju mini hidroelektrana na 317 lokacija u 17 opština i gradova. Na taj poziv se javilo 173 domaćih i stranih investitora, koji su podneli ukupno 1.464 prijave.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close