/ Politika i društvo / Reč nedelje: Kreditni aranžman sa Ujedinjenim arapskim emiratima
BiF Analize Čitajte B&F online

Reč nedelje: Kreditni aranžman sa Ujedinjenim arapskim emiratima

This post has already been read 990 times!

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u septembru da će Srbija zbog njegovog prijateljstva sa šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom dobiti kredit od dve do tri milijarde dolara po najnižoj kamatnoj stopi na period od 20 do 30 godina. Međutim, željno očekivani novac od arapskih partnera do danas nije stigao, niti je potvrđeno da će u skorijoj budućnosti. Osim ulaska Etihada u JAT, investicije vredne 100 miliona dolara, još samo jedan projekat, izgradnja hotela šeika Muhameda na Kopaoniku, izgleda potpuno sigurno. O svim ostalima se i dalje ne zna mnogo.

jat i etihad

Da podsetimo, od više kredita koje je Srbija trebalo da dobije od Ujedinjenih arapskih emirata, 400 miliona dolara trebalo je da bude uloženo u poljoprivredu, a ostali krediti bi služili za otplatu najskupljih kredita i ulaganja u privredu.

Predsednik Skupštine Srbije i potpresednik SNS Nebojša Stefanović je pre neki dan rekao da po njegovim saznanjima Srbija ima spremne projekte za oko 38 miliona evra koji se odnose na navodnjavanje. Naš čest problem je činjenica da i kada ima novca, mi nemamo dovoljno projekata u koje možemo da ga uložimo, ali ovaj put je situacija malo drugačija – novac od Emirata je, između ostalog, planiran i za stabilizaciju ekonomije. Po rečima naših zvaničnika Vlada ozbiljno računa na taj novac, kako bi vratila preostale dugove međunarodnim kreditorima, a ostatak sredstava uložila u poljoprivredu.

Kreditni aranzman sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2

Dnevni list Danas, analizirajući nastalu situaciju, piše da se problemi sa investiranjem u Srbiju mogu očekivati pre svega u poslovima sa kompanijom Al Dahrom, koja je trebalo da kupi osam propalih poljoprivrednih kombinata i da uloži ukupno 400 miliona dolara u Srbiju. Kompanija je navodno bila zainteresovana i za izgradnju kargo terminala na aerodromu Nikola Tesla, pošto je trebalo da hrana koju proizvede u Srbiji, ide u izvoz, a iz istih razloga je htela da kupi i Luku Pančevo i da dokapitalizuje Jugoslovensko rečno brodarstvo.

Međutim, Vlada je u poslednje vreme praktično prestala da pominje Al Dahru, a prema nezvaničnim informacijama, ova kompanija je gotovo već odustala od većine najavljenih direktnih investicija.

Zato su se, po pisanju istog lista, domaće vlasti najviše okrenule Mubadali sa kojom su potpisani memorandumi o saradnji u osnivanju naučnoistraživačkog centra kao prethodnice za fabriku čipova i u vezi izgradnje fabrike za proizvodnju delova za avio-industriju, koji bi se ugrađivali u avione Boinga i Erbasa. Da bi ove investicije bile potvđene međutim prvo treba sačekati studije o izvodljivosti partnera iz Emirata.

Kreditni aranzman sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima 1

A od medijski eksponiranih investicija o kojima više niko ne piše, izdvajaju se i partnerstvo Mubadale i Jat tehnike, licenca za 4G mobilnu telefoniju koju bi ova kompanija dobila i izgradnja data centra u saradnji sa Telekomom Srbija, zatim saradnja UAE sa Jugoimportom SDPR na opremanju raketnog sistema ALAS, dolazak Rojal grupe koja bi u Srbiji otvorila banku, ulaganje u infrastrukturu i saradnja sa Crvenom zvezdom, za šta je zainteresovana kompanija Global kapital advajzors menadžment. Pominjana je i izgradnja terena za polo na hipodromu u blizini Čačka, pa čak i golf tereni i hoteli, a Velimir Ilić je tvrdio da Emiraćani hoće da grade i banju „iz temelja“. Šta se desilo sa ovim projektima i da li su oni bili realne ponude ili nečije maštarije, ostaje nam da vidimo, nadamo se, iz medija.

Od istih medija u kojima je reč “Kreditni aranžman sa Ujedinjenim arapskim emiratima” prošle nedelje bila pomenuta samo 16 puta.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo “Biznisa i Finansija” bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close