/ Politika i društvo / Najodgovorniji za zagađivanje: Velika sedmorka
BiF Analize Čitajte B&F online

Najodgovorniji za zagađivanje: Velika sedmorka

This post has already been read 885 times!

Zemlje koje su u poslednjem veku najodgovornije za globalno zagrevanje su SAD, Kina, Rusija, Brazil, Indija, Nemačka i Velika Britanija, pokazalo je novo istraživanje kanadskih naučnika sa Univerziteta Concordia u Montrealu.

Navedenih sedam zemalja odgovorno je za više od 60 odsto klimatskih promena koje su evidentirane od 1906. do 2005. Godine. Kandski naučnici su istraživali odnos između učinka i veka trajanja svakog od brojnih vrsta gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte, a u svoja izračunavanja uključili su i promene u načinu korišćenja zemlje kao što je pretvaranje šuma u poljoprivredne površine.

zagadjenje

Daleko najveći zagađivač sveta su Sjedinjene Države, koje su odgovorne za 22 odsto globalnog zagrevanja, a slede Kina s devet posto, Rusija sa osam, Brazil i Indija sa po sedam, zatim Nemačka i Velika Britanija sa po pet odsto. Kada se doprinos zagađivača izračuna u zavisnosti od broja stanovnika, dobija se nešto drugačija slika – Kina i Indija padaju na 19. odnosno 20. mesto. „Neke industrijski slabije razvijene zemlje iznenadile su nas visokim pozicijama, ali to je zato što lista uključuje i emisije CO2 koje su posledica krčenja šuma“, navodi se u istraživanju.

Na karti sveta koja ilustruje uticaj zagađenja pojedinih zemalja u odnosu na njihovu teritoriju, zemlje bivše Jugoslavije zauzimaju minorno mesto, a kao razlog se navodi značajno zaostajanje u industrijskom razvoju.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close