Home VestiPolitika i društvo Venecuela: Nestašica papira za štampanje novina ili cenzura?

Venecuela: Nestašica papira za štampanje novina ili cenzura?

by bifadmin

Nestašica papira prinudila je neke venecuelanske novine da prestanu sa izlaženjem, a samim tim i borce za slobodu štampe da se oglase.

Članovi Nacionalne unije zaposlenih u štampanim medijima su podržani studentima izašli na ulice tražeći da se ovaj problem reši jer će u protivnom na stotine ljudi ostati bez radnog mesta.

cenzurisana

Ne zna se međutim da li je ovo konkretno politički ili ekonomski problem, odnosno da li je u pitanju cenzura medija ili je ovo rezultat radikalnog smanjenja zaliha uvozne robe poput mleka, lekova, pa čak i toalet papira, koji je već mesecima redak resurs u Venecueli.

Ekonomisti za ovo krive socijalističku vlast koja je nametnula kontrolu cena i monopol nad stranim valutama, odnosno stroga pravila za posedovanje i transakcije dolarima. Mnogi tvrde da bi venecuelanske vlasti trebalo da otklone barijere za medije za pristup dolarima, što bi onda otklonilo i ograničenja pri dolaženju do papira.

Ostaje međutim nejasno zašto su nezavisne i prema vlasti kritički nastrojene novine više pogođene nestašicom papira nego prorežimske. Iz našeg iskustva, moglo bi se reći da gde ima dima ima i vatre, odnosno cenzure – što je istina koje se i dan danas treba setiti.

Izvor: France 24

Pročitajte i ovo...