Home VestiEkonomija Moguć bankrot Ukrajine? Svi nude pomoć

Moguć bankrot Ukrajine? Svi nude pomoć

by bifadmin

Iako su možda oružani sukobi sa žrtvama privedeni kraju, i zemlja za malo izbegla iskliznuće u građanski rat, najveća opasnost još uvek nije otklonjena. Politička nesigurnost, makar do izbora raspisanih za 25. maj, samo će produbiti lošu ekonosmku situaciju napaćene Ukrajine.

kijev
Standard & Poor’s su u petak umanjili kreditni rejting Ukrajine sa već loših CCC+ na CCC uz obrazloženje da je „politička nesigurnost stavila već ograničene mogućnosti za servisiranje državnog duga pod veliki znak pitanja, pogotovo uz mogući prekid obećane finansijske pomoći iz Rusije“. Stvarno, Ruska federacija je uskratila deo kredita Ukrajini posle odlaska Janukoviča sa vlasti, a veliko je pitanje da li i kada će sa Zapada, iz EU, doći novoobećana sredstva namenjena smanjenju narastajućeg državnog duga.

Iako je ukrajinska ekonomija relativno mala, sa BDP ispod 200 milijardi dolara, pišu analitičari na američkom CNBC, politička nestabilnost ostaje faktor nesigurnosti koji bi mogao da se prelije i na bitna finansijska tržišta. EU je u međuvremenu ponudila ponovno uspostavljanje trgovinskog sporazuma (kojeg je Janukovič odbio u novembru, zbog čega su prvi nemiri i započeli), a Rusi su preko ministra finansija Antona Siluanova poručili da su „veoma zainteresovani da se situacija u Ukrajini normalizuje, te da će pružiti očekivanu pomoć“. Očekuje se da će danas tokom dana i Ketrin Ešton otputovati u Kijev kako bi dogovorila mere pomoći ukrajinskoj ekonomiji.

Pročitajte i ovo...