Home VestiEkonomija Srpski izvoz u Rusiju premašio milijardu dolara

Srpski izvoz u Rusiju premašio milijardu dolara

by bifadmin

Robna razmena Srbije i Ruske Federacije u 2013. godini iznosila je tri milijarde 34,4 miliona dolara, što je za 11,6 odsto više nego 2012. Izvoz iz Srbije zabeležio je rekordan rezultat uz značajan rast od 22,2 odsto i njegova nominalna vrednost dostigla je milijardu i 65,2 miliona dolara.

Uvoz je prošle godine bio u padu, da bi se u poslednjem kvartalu znatno povećao, što u ukupnom proračunu iznosi rast oko 6,6 odsto u odnosu na 2012. tako da je vrednost uvoza dostigla milijardu 969,3 miliona dolara. Negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom iznosi 904 miliona dolara.

Rusija je četvrti partner Srbije u izvozu u 2013. godini sa učešćem od oko 7,2 odsto od ukupnog izvoza Srbije, a treći u uvozu sa učešćem od devet odsto. Pokrivenost uvoza izvozom je 54 odsto.

Privrednu saradnju Srbije i Rusije karakteriše međusobna bescarinska trgovina za oko 99 odsto robe, rast izvoza, broja srpskih kompanija koje izvoze na rusko tržište i širenje lepeze proizvoda u izvozu. Deficit je konstantno prisutan na srpskoj strani zbog uvoza energenata između 60 i 80 odsto. U 2013. na tržište Rusije izvozilo je 768 srpskih kompanija, a godinu ranije 702. Prošle godine 1.372 različita proizvoda izvezena su u Rusiju, a 2012. godine 1.207.

hulahopke

Najzastupljeniji proizvodi u srpskom izvozu su – hula-hop čarape, podni pokrivači i tapete, jabuke, višeslojne podne ploče, lekovi za maloprodaju, cirkulacione pumpe za grejne sisteme, cevi od rafinisanog bakra, spoljne pneumatske gume za putničke automobile… Iz Rusije u Srbiju se najviše uvoze nafta i gas, zatim aluminijum i žica od rafinisanog bakra. Uvozi se i urea, ugljenik, odlivci, otpresci, otkivci neobrađeni od bakra, cigarete koje sadrže duvan, šipke i profili od rafinisanog bakra.

Najveći izvoznicu u Rusiju su VALY DOO Valjevo, TARKETT DOO Bačka Palanka, HEMOFARM AD Vršac, GRUNDFOS MANUFACTURING, FBC AD Majdanpek, TIGAR TYRES DOO, Pirot, IMPOL SEVAL AD, Sevojno, HOLDING KABLOVI AD Jagodina u restrukturiranju, VALjAONICA BAKRA SEVOJNO AD Sevojno, SINTELON DOO Bačka Palanka. Najveći uvoznici iz Ruske Federacije su NIS A.D. Novi Sad, JP SRBIJAGAS Novi Sad, IMPOL SEVAL AD, Sevojno, FBC AD Majdanpek, VALjAONICA BAKRA SEVOJNO AD sevojno, DOO PROMIST Novi Sad, TIGAR TYRES DOO, Pirot, ŽELEZARA Smederevo, UNIFERT DOO Beograd, AGROFERT DOO Novi Sad.

Ukupna robna razmena Republike Srbije i Ruske Federacije u 2012. dostigla je dve milijarde 719,3 miliona dolara, a u poslednje četiri godine srpski izvoz beleži kontinuirani rast.

Izvor: PKS

Pročitajte i ovo...