Home Vesti Bivši sajtovi velikih banaka sada su utočište sajber kriminala

Bivši sajtovi velikih banaka sada su utočište sajber kriminala

by bifadmin

Mnogi sajtovi koje su nekada koristile američke banke preuzeti su od strane spamera i danas su leglo virusa, otkriva jedno istraživanje. Oglašivači, spameri i kreatori virusa, svojom aktivnošću na internetu ugrožavaju reputaciju nekadašnjih banaka. Otkriveno je da su oni „osvojili“ mnoge sajtove koje su nekada koristile američke banke.

phishing 04

Vebsajtovi su postali dostupni nakon što su banke koje su ih posedovale prodate, propale ili nisu obnovile iznajmljivanje svog internet domena .

Sajber lopovi su, na taj način, ugrozile i dobru reputaciju ovih sajtova, šireći spam poruke i viruse ili utičući na rezultate internet pretrage i navigacije.

Izvestan broj njih je „zasejan semenom“ zloćudih računarskih programa – malvera, koji sa ovih sajtova dalje inficiraju svaki računar koji ih, makar i nehotice, poseti.

Skoro 3.200 američkih banaka zatvoreno je u poslednjoj deceniji, prema istraživanju prof. Tajlera Mura sa Univerziteta Southern Methodist u Dalasu i prof. Ričarda Klejtona sa Univerziteta u Kembridžu.

Oko jedna trećina domena koje su nekada koristile banke, 1030 sajtova, sada su prigrabili oni koji zloupotrebljavaju njihovu ranije stečenu dobru reputaciju, pokazuje ovo istraživanje.

phishing 05

Na mnogim od tih sajtova sada su okačene „reklame“, kojima neko pokušava da zloupotrebi one malobrojne koji ih posećuju, iako su mnoge od banaka koje ih nekada koristilie već zatvorene godinama .

Ova dvojica istraživača otkrilo je da je izvestan broj tih sajtova bio aktivno zloupotrebljan od strane sajber-lopova.

Neki od tih sajtova pretvoreni su u lažne apoteke na mreži, neki pak utiču na rezultate internet pretrage na određene teme; neki promovišu porno sajtove, a drugi da potpomaže preuzimanju kontrole nad mrežom kućnih računara zaposednutih virusima.

Istraživanje je pokazalo i da su 11 ovakvih „bankarskih“sajtova rasadnici virusa na svetskoj računarskoj mreži.

Najštetniji vid ponovnog korišćenja ovih bankarskih sajtova je kada se oni „remontuju“ na način da liče kao da su sajtovi legitimne banke, rekli su istraživači. Njih dvojica upozoravaju da takvi maskirani sajtovi daju legitimitet i formu regularnosti prilikom operacija tzv. fišinga, kojeg sajber kriminalci veoma rado koriste.

Američki bankarski regulatori treba da prilježnije rade na ispitivanju ovakvih internet domena kako bi se osiguralo da nisu predmet „zlokobnih“ upotreba, zaključili su prof. Mur i prof. Klejton.

BBC

Pročitajte i ovo...