/ Vesti / Evropski parlament odbio da izjednači zarade žena i muškaraca za iste poslove
BiF Analize Čitajte B&F online

Evropski parlament odbio da izjednači zarade žena i muškaraca za iste poslove

This post has already been read 858 times!

S veoma malom razlikom u glasovima Evropski parlament je odbacio izveštaj o ravnopravnosti muškaraca i žena u kojem se pozivalo na zagarantovano istu platu za isti posao. Protiv izveštaja je glasalo 298 zastupnika, uglavnom konzervativaca, 289 je bilo “za”, većinom levičara i liberala, a 87 ih je bilo suzdržano. 

ravnopravnost u holandiji

U pomenutom izveštaju se traži od zemalja EU da “garantuju poštovanje temeljnog načela iste plate za isti rad muškarca i žene” i zabrane otpuštanje tokom porodiljskog odsustva, uz borbu protiv seksističkih stereotipa. Belgijska socijalistička poslanica Veronique De Keyser upozorila je na “neverovatan korak unazad tek nekoliko dana posle Međunarodnog dana žena”.

“Današnjim glasanjem nisu povređene i napadnute samo žene, nego i čitavo društvo, naše vrednosti i samo srce naše čovečnosti”, upozorila je francuska poslanička grupa socijalista. Belgijska konzervativna političarka Anne Delvaux misli da je izveštaj odviše “ideološki” i “usmeren na nesretne posledice mera štednje”. “Moramo zaključiti da se sporo napreduje što se tiče ravnopravnosti muškaraca i žena, ali kriza nije jedini uzrok, daleko od toga”, dodala je njena bugarska koleginica Marija Gabriel.

Izvor: Hina, Indeks.hr

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close