Home Vesti Hoće li igrica Candy Crush Saga na berzi vredeti 7.56 milijardi dolara?

Hoće li igrica Candy Crush Saga na berzi vredeti 7.56 milijardi dolara?

by bifadmin

Vlasnik kompanije King Digital Entertainment Plc, najpoznatije po hit igrici za mobilne telefone (ali i desktopove) Kendi Kraš Saga (Candy Crush Saga), rekao je kako očekuje da cena američke inicijalne javne ponude na berzi bude između 21 i 24 dolara po akciji, vrednujući kapital kompanije na oko 7.56 milijardi dolara.

candy 07
Ova kompanija s trenutnim sedištem u Dablinu izjavila je da će ponuditi na prodaju 15,5 miliona deonica, dok će akcionari, uključujući Apax Ventures, prodati 6.7 miliona akcija, saopštila je danas kompanija u svom podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrednosti.

Javnom inicijalnom ponudom (IPO) će, prema maksimalno odredjenoj cifri, u planu biti prikupljeno 532.8 milliona dolara. Očekuje se da se maksimalno prikupi oko 500 miliona dolara (IPO se, obično, stavlja tako da bude znatno iznad očekivano prikupljenih ponuda). Igrica Candy Crush Saga – čiji je zadatak skupljanje slatkiša u liniji od po 3 komada – bila je najtraženija besplatna aplikacija u 2013. godini, a takođe i prva po rastu prihoda.
Otkako je lansirana 2012, Kendi Kraš Saga preuzeta je više od 500 miliona puta. Osnovne igrice kompanije King su besplatne, mada igrači – ako žele da što pre postignu dobre rezultate – moraju da plate ako žele dodatne „bustere“ ili „ekstra živote“. King u svojoj ponudi ima 180 igara na 14 jezika za mobilne telefone, Facebook i njihov sopstveni sajt, mada se u velikoj meri oslanja na Candy Crush, koji mu donosi u oko tri četvrtine svih prihoda. Kompanija kaže da se njene igrice igraju više od milijardu puta dnevno. Kompanija je osnovana 2003. u Švedskoj a pojaviće se na njujorškoj berzi pod oznakom „KING“. Vodeći pokrovitelji ove početne ponude su JP Morgan, Credit Suisse i BofA Merrill Linch.

Rojters

Pročitajte i ovo...