Home VestiEkonomija Još jedan džinovski rudnik niče u Australiji

Još jedan džinovski rudnik niče u Australiji

by bifadmin

Australijska milijarderka Đina Rajnhart je obezbedila 7,2 milijardi dolara u dugovima za njen projekat za eksploataciju železne rude Roj Hil, čime je kompletirala sva sredstva za budući džinovski rudnik u Zapadnoj Australiji.

iron ore
Roj Hil rudnik gvozdenih ruda trebalo bi da počne sa eksploatacijom krajem 2015. Sa 55 miliona tona godišnje to će biti četvrti po proizvodnji rudnik u Australiji. Međutim, na pomolu je možda prezasićenost tržišta jer su u eksploataciji gvozdenih ruda „u igri“ još od ranije Rio Tinto, BHP Billiton i Fortescue Metals Group.

Projekat je ukupno vredan 10 milijardi američkih dolara i već je 30 odsto izgrađen, saopštila je kompanija, uključujući i bagerovanje za dva dubokovodna lučka veza i izgradnju aerodroma sa pistom dovoljno velikom za Boing 737, kao i selo za 3.500 uposlenih rudara i 2.000 ostalog operativnog osoblja kod mesta Port Hedland. Finansiranje dugova, najveće ikada obezbeđeno za jedan rudarski projekat, sastoji se od kredita i garancija od pet izvoznih kreditnih agencija iz Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država i 19 poslovnih banaka iz Australije, Japana, Evrope, Kine, Južne Koreje i Singapura.
Rajnhartin Hancock Prspecting Pty Ltd vlasnik je 70 odsto budućeg rudnika, uz japanski Marubeni Corp holding sa 15%, južnokorejski gigant čelika POSCO sa 12,5% i tajvanski China Steel Corp sa 2,5%. Prezasićenje tržišta neće odgovoriti Rajnhartovu i njene partnere od početka eksploatacije, uprkos prognozi velikih banaka da će cena rude gvožđa pasti na oko 80-90 dolara po toni, odnosno za oko 23% u odnosu na sadašnje cene.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...