Home VestiEkonomija Preterani ribolov ugrožava morske vrste

Preterani ribolov ugrožava morske vrste

by bifadmin

Ne samo da su određene vrste ugrožene već i velika količina odbačene uginule ribe iz ribolovačkih mreža bude vraćena natrag u more.

ribice
Nedavno su naučnici saopštili da u svetskim morima ima otprilike deset puta više ribe nego što smo do sada mislili. Međutim, to neće pomoći da se smire spekulacije o preteranom ribolovu koji ugrožava pojedine vrste, zato što se 95% tog novootkrivenog korpusa morske faune nalazi usred okeana i ispod 200 metara dubine, odnosno daleko od ribarskih mreža.

„Opasnosti od preteranog i neodrživog ribolova ne leže samo u činjenici da se neograničeno love određene vrste, već i zato što je lov usmeren na mali broj njih, zbog čega dolazi do narušavanja prirodne ravnoteže u lancu ishrane“, ističe marinski biolog Žu Šiji u svojoj studiji. On napominje da 30% sve morske hrane dolazi od samo deset vrsta koje u već dovedene do granice održivosti sa sadašnjom eskploatacijom. Takođe, zbog manjeg zapreminskog prostora svi ribolovački brodovi odbacuju natrag u more čak 80-90% ulova iz svojih mreža, ribe koje su u najvećoj meri već uginule – procenjuje se u količini od čak 8,1 miliona tona godišnje.

Izbor: Quartz

Pročitajte i ovo...