Home VestiIT i nauka Puno sićušnih satelita za bolje posmatranje

Puno sićušnih satelita za bolje posmatranje

by bifadmin

Flota sačinjena od sićušnih satelita puštenih iz Međunarodne svemirske stanice može biti sredstvo za pomoć u rešavanju budućih vazduhoplovnih misterija kao što je nestanak aviona Malaysian Airlines 370, izjavio je penzionisani astronaut Kris Hadfield, koji je komandovao svemirskom stanicom tokom pet meseci prošle godine i postaoplanetrano poznat zahvaljujući svojim Youtube postovima iz svemira (posebno upamćeno ostaje njegovo izvođenje pesme Space Oddity Dejvida Bouvija).

sateliti
Obraćajući se medijima nakon predavanja na konferenciji TED2014 u ponedeljak, Hadfield je rekao da bi staeliti veličine kutije za cipele, jednom odaslani iz stanice, mogli pokriti celu planetu fotografijama preciznsoti do četiri metra i na taj način pomoći u rešavanju misterija kao što je pitanje šta se desilo sa nedvano nestalim malezijskim avionom. Planet Labs, kompanija iz San Franciska, pripremila je prošlog meseca prvu grupu ovakvih satelita, a Hadfield je napomenuo da su ti sateliti sada u inicijalnom testiranju.

Vilijam Maršal, bivši naučnik NASA, koji će kasnije ove nedelje govoriti na TED, rukovodeći je u Planet Labs: „Planeta Labs samo prošlog meseca rasporedila flotu od 28 satelita, Flock 1, iz Međunarodne svemirske stanice. Ovo je najveća konstelacija za snimanje površine planete Zemlje u nejnoj istoriji. Na ovaj način redovniej ćemo premeravati planetu i omogućiti više različitih korisnih aplikacija. Jedna od njih napravlejna je da brže u realnom vremenu odgovori prirodne i katastrofe izazvane ljudskom rukom. Druge aplikacije se kreću od monitoringa seče šuma pa do pomoći kod ostvarivanja poljoprivrednih prinosa i praćenja urbanog rasta“, istakao je Maršal, prenosi Financial Times.

Pročitajte i ovo...