/ Vesti / Domaći proizvođači lekova tvrde da će novi Pravilnik ugroziti njihovu proizvodnju
BiF Analize Čitajte B&F online

Domaći proizvođači lekova tvrde da će novi Pravilnik ugroziti njihovu proizvodnju

This post has already been read 946 times!

Grupacija domaćih proizvođača lekova Privredne komore Srbije (PKS) zatražila je da se ukine novi Pravilnik o lekovima koji se izdaju na recept, jer će uništiti domaću proizvodnju lekova.
Ovim aktom, usvojenim 11. aprila na Upravnom odboru Republičkog  Fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), 15 domaćih fabrika koje decenijama obezbeđuju neophodne lekove građanima Srbije, poput Hemofarma, Galenike, Aktavisa, Farmasvisa i Alkaloida, biće prinuđene da zatvore svoje pogone i prepuste tržište uvoznicima. Jedna od mogućih posledica je i povećanje sive ekonomije zaključili su članovi grupacije.
lekovi
Grupacija domaćih proizvođača lekova PKS smatra neprihvatljivim što je RFZO, bez uobičajene procedure, otvorenog i javnog uključivanja svih tržišnih aktera, uoči formiranja nove Vlade Srbije, doneo Pravilnik po hitnom postupku i istog dana dobio saglasnost Ministarstva zdravlja za objavljivanje u Službenom glasniku. Pitanje je, u čijem je interesu doneta odluka koja će imati negativan uticaj na industriju, zdravstveni sistem i građane, čemu tolika žurba i  zašto su kršene uobičajene procedure.
Novi Pravilnik o pozitivnoj listi lekova stvoriće probleme u proizvodnji i snabdevanju tržišta, posebno onim lekovima koji se najviše koriste u Srbiji, kao što su antibiotici, lekovi za lečenje bolesti srca i respiratornih oboljenja,  antidepresivi… Domaće  fabrike, koje obezbeđuju najveću količinu lekova za građane Srbije po znatno nižim cenama od uvoznih, uskoro će biti u bezizlaznoj situaciji: neće moći da pokriju  troškove proizvodnje, moraće da otpuštaju radnike i odustanu od investicija.
Domaća industrija lekova uspela je da, u protekle dve decenije, uprkos krizi i  teškoćama, održi stabilno funkcionisanje zdravstvenog sistema i obezbedi građanima redovno snabdevanje lekovima i onda kada je to išlo na štetu proizvođača.
Uz zahtev da se Pravilnik o pozitivnoj listi lekova stavi van snage, Grupacija domaćih proizvođača lekova PKS očekuje da se, nakon formiranja nove Vlade Srbije, u transparentnom postupku, uz konsultacije sa svim zainteresovanim stranama, donese novi Pravilnik u interesu građana, privrede i države, saopštava služba za informisanje PKS.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close