/ Vesti / Evropske berze u skoku
BiF Analize Čitajte B&F online

Evropske berze u skoku

This post has already been read 925 times!

Na početku sedmice evropske berze su porasle, a u fokusu je, pre svega, farmaceutska kompanija AstraZeneca. Jutros su cene deonica na evropskim berzama u usponu, a po dobitku se ističe deonica AstraZenec-e, nakon što je američki farmaceutski gigant Pfizer potvrdio da je dao ponudu za akviziciju tog drugog po veličini britanskog proizvođača lekova, donosi Rojters.

astra 02
FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih deonica ojačao je do 9,30 sati 0,5%, na 1.338 bodova.

Londonski FTSE, pariski CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu otprilike 0,4 odsto.

Cena deonice AstraZenece jutros je skočila 15%, jer je Pfizer danas potvrdio da je kontaktirao tu kompaniju 26. aprila radi obnove pregovora o preuzimanju, nakon što je u januaru britanska kompanija odbila njegovu ponudu. Sklopi li se taj posao, a procenjuje se da bi mogao da premaši 100 milijardi dolara, bila bi to dosad najvrednija akvizicija u globalnom farmaceutskom sektoru.

Znatnije je porasla i cena deonice nemačkog Bayera, za 4,6 posto, jer je kompanija izvestila da je u prvom tromesečju imala 11% veći operativni profit.

Po podacima Thompson Reutersa, dosad je jedna šestina kompanija čije su deonice sadržane u STOXX Europe 600 indeksu izvestila o poslovnim rezultatima za prvi kvartal, pri čemu je polovina premašila ili ispunila očekivanja analitičara.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros pao 1%, na 14.288 bodova.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close