Home Vesti IT giganti na sudu: prećutna „zavera“ protiv svojih zaposlenih?

IT giganti na sudu: prećutna „zavera“ protiv svojih zaposlenih?

by bifadmin

Pokreće se sudski proces zbog navodnog pakta o “zabrani krivolova” između najvećih američkih tehnoloških kompanija, što je, kao posledicu, snizilo plate zaposlenih u IT sektoru.

Protiv četiri najveće tehnološke firme – a to su Apple, Google, Intel i Adobe – podnešena je zajednička tužba, u kojoj se navodi da su ove kompanije bile u međusobnoj konspiraciji kako bi plate zaposlenih držale istom nivou čineći ih, samim tim, nekonkurentnim.

zavera 01

Navodi se da su se ove firme dogovorile da međusobno ne “love” osoblje, što je, kako se tvrdi, sprečavalo radnike da dobijaju bolje ponude za posao. Kako navodi BBC, ovaj slučaj trebalo bi da bude rešen vansudskim poravnanjem. Firme o kojima je reč nisu otkrile detalje ove nagodbe.

U ovoj američkoj parnici zahteva se tri milijarde dolara na ime odštete za više od 64.000 radnika ove četiri firme .

Ako kompanije izgube slučaj, a odšteta bude morala da se naplati, ova bi se suma mogla lako utrostručiti na devet milijardi dolara, zbog američkih antimonopolskih zakona.

Slučaj je zakazan za sledeći mesec a saslušanje će se pažljivo pratiti, naročito u vezi detalja o navodnom paktu između navedenih kompanija.

„Čvrsto verujemo da naša politika regrutovanja kadrova ni na koji način nije umanjila snagu kompetitivnosti talenata na tržištu“, rekli su u kompaniji Adobe.

Prema nekim izveštajima, jedan razmenjeni e-mail naveden u tužbi pokazuje da Erik Šmit, bivši izvršni direktor Google-a , govori Stivu Džobsu, nekadašnjem šefu kompanije Apple, da bi jedan Guglov skaut tj lovac na talentovane kadrove – koji je pokušao da regrutuje jednog Eplovog zaposlenika – trebalo da bude otpušten.

Stiv Džobs je ovu poruku prosledio vrhu svoje službe ljudskih resursa, uz dokucani simbol “smajlija”.

zavera 02

Još jedna razmena imejlova pokazuje kako je direktor odeljenja ljudskih resursa u Guglu tražio od Šmita u Eplu da ovaj “pakt o međusobom nenapadanju” kadrova pokušaju da zajedno sprovedu i među druge konkurente.

„Šmit mu je odgovorio da preferira da se priča podeli ‘verbalno, jer ne želim da se stvori papirni trag preko kojeg kasnije možemo biti tuženi?’ „, prenosi novinska agencija Rojters ovaj sudski podnesak.

Čak Maloj, portparol kompanije Intel, izjavio je da ova firma poriče bilo kakve zloupotrebe, ali je izabrala poravnanje“ kako bi izbegla rizike, opterećenja i neizvesnosti koje aktuelna parnica može proizvesti.“

U međuvremenu, iz kompanije Adobe saopštavaju kako „čvrsto verujemo da naša politika regrutovanja nije nimalo umanjila kompetetitivni potencijal talenata na tržištu“.

Google i Apple odbili su da bilo šta komentarišu.

Neki od oštećenih radnika iz ove zajedničke tužbe radio je za proizvođača softvera Intuit, kao i za filmski studio Pixar Animation i Lucasfilm .

Intuit, Pixar i Lucasfilm su prethodno pregovarali o 20 miliona dolara za namirenje potraživanja oštećenih. Ovaj postupak još uvek čeka na odobrenje suda.

Pročitajte i ovo...