Home VestiEkonomija Mančester Junajted profitirao od otpuštanja trenera

Mančester Junajted profitirao od otpuštanja trenera

by bifadmin

Vrednost akcija najprofitabilnijeg sportskog kluba na planeti porasla je juče za čak 7% i dostigla jedanaestomesečni maksimum, po objavljivanju vesti da je UO doneo odluku da otpusti menadžera Dejvida Mojesa, kao najodgovornijeg čoveka za katastrofalnu sezonu bez očekivanih rezultata.

mojes ferguson
U sportskim rubrikama danas jedna od udarnih vesti je da će na klupu Mančester Junajteda sesti njegov legendarni igrač Rajan Gigs, barem do kraja tekućeg prvenstva, tokom kojeg je klub izgubio sve šanse da se plasira u Ligu šampiona, pa samim tim i osvoji deo unosnog finansijskog plena koji se nalazi u tom takmičenju. Junajted se trenutno nalazi tek na sedmoj poziciji u nacionalnom prvenstvu, a prvi put neće biti učesnik Lige šampiona još od 1996. godine.

Međutim, prošle godine je, sa potpuno istim timom, osvojena titula prvaka u Engleskoj, rekordna dvadeseta. Razlika je bila u tome što je klub tada vodio ser Aleks Ferguson, čovek koji je 27 godina bio trener-menadžer „crvenih đavola“ iz Mančestera. Mojesu je dopao „vruć krompir“ u ruke da zameni takvu trenersku veličinu, ali niko nije očekivao baš ovako loše rezultate: neslogu u timu, gubitak para, titule i Lige šampiona, pa možda čak i izlaska u slabije rangirano evropsko takmičenje, Kup UEFA.

Dojče banka je rnaiej procenila da bi klub neigranjem u Ligi šampiona mogao da izgubi oko 15 miliona funti, plus još oko 1,25 miliona po svakoj poziciji na tabeli Premijer lige ispod četvrtog mesta. Takođe se veruje da će dolazak sledećeg menadžera (Gigs je u funkciji vršioca dužnosti, ali možda i ostane) dovesti do novih troškova za kupovinu novih igrača i preoblikovanje tima. Ipak, to izgleda da neće predstavljati veći problem jer su prema prvim pokazateljima, investitori kluba bili veoma srećni zbog otpuštanja Mojesa. Skok akcija od 7% to najbolje odslikava za klub u većinskom vlasništvu porodice Glejzer, čiju vrednost je američki Forbs u 2013. procenio na 3,16 milijarde dolara.

Izvor: Forbes, Quartz

Pročitajte i ovo...