Home Posle 5 Saturnov mesec krije život?

Saturnov mesec krije život?

by bifadmin

Na Saturnovom mesecu Enceladusu ispod površine nalazi se okean istopljene vode, koji bi mogao da predstavlja izvor života za vanzemaljske mikrobe.

enceladus

Prva premeravanje površine vode koja se nalazi ispod ledenog pokrivača na južnom polu malog Satrunovog meseca izvršila je letelica Kasini Američke svemirske agencije, a nalazi su objavljeni u najnovijem broju časopisa Science. Otkrivena voda je obima jezera Superior između SAD i Kanade, drugog po veličini na Zemlji, i ima kamenito dno što bi moglo da stvori uslove za napredak sitnih oblika života.

Istraživači su prvobitno posumnjali da se na Enceladusu nalazi „skriveni“ okean još 2005. godine, nakon što je jedan snimak prikazao stub vodene pare na južnoj hemisferi ovog satelita. „Materijal sa južnog pola Enceladusa sadrži slanu vodu i organske molekule, osnovne sastojke za nastanak života“, saopštila je Linda Spilker, vodeći istraživač na projektu Kasini pri NASA. Latelica Kasini je lansirana 2004. godine i više puta je preletela sve Saturnove mesece, praveći najrazličitije analize njihovog gravitacionog polja i površine prilikom svakog preleta.

Izvor: BBC, CBC News

Pročitajte i ovo...