Home VestiBiznis & Finansije B&F reč nedelje: Šteta-poplave

B&F reč nedelje: Šteta-poplave

by bifadmin
Sasvim je logično da su pojmovi poplava i šteta dominirali u sadržaju domaćih medija tokom prethodne nedelje. Velika prirodna katastrofa koja je pogodila Srbiju, ali i Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, pokrenula je lavinu negativnih ekonomskih prognoza za čitav region, ali i dosad nezabeleženo aktiviranje volontera, međunarodnu saradnju i apele za pomoć na društvenim mrežama koji su se proširili širom planete. 
vrcin
Na prve grube procene štete čekaćemo do 30. maja, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović, na čelu državne Komisije za procenu štete.  U najviše pogođenom Obrenovcu danas je počelo prijavljivanje počinjene štete u zgradi Gradske opštine, kao i njenim ekipama koji utvrđuju štetu na terenu. Lokalni opštinari procenjuju jutros da će u tom gradu biti podneto i do 30.000 zahteva za naknadu štete na stambenim objektima.
S druge strane, Poljoprivredna korporacija Beograd je već ocenila štetu na svojim usevima i objektima na 492,1 miliona dinara. Ranije prošle nedelje,  profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić istakao je da su poplave nanele najveću poljoprivrednu štetu voćarima, pa je osim uništenih rodova malina, jagoda i trešnji, doveden u pitanje i krajnji rezultat domaćeg poljoprivrednog izvoza na kraju godine.
Steta - poplave 2
Količina vode koja je pala u tri dana, kažu meteorolozi, prevazišla je ukupne tromesečne padavine u ovim oblastima i postavila nove apsolutne rekorde za mesec maj i u Beogradu (i to već polovinom maja). Pomoć u opremi i ljudstvu je stizala iz mnogih zemalja članica EU, kao i ruske Federacije. Iz EU će po proceni štete i odobrenju Evropske komsije stići i određena količina finansije pomoći za  Srbiju iz predpristupnih fondova.
Steta - poplave 1

Iako su prve infromacije govorile da bi ta pomoć mogla da iznosi i značajnih milijardu evra, to se pokazalo netačnim, a premijer Vučić je tokom prošle nedelje istakao da će obim međunarodne finansijske pomoći najverovatnije iznositi oko 25%,  dok će veći deo obnove zemlje morati da obezbedi sama država, kroz svoj budžet, ali i dobrovoljne radne akcije.

realtime_logo (1)
Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...