Home VestiEkonomija Coca-Cola za veću isplatu direktorima, Bafet „zabrinut“

Coca-Cola za veću isplatu direktorima, Bafet „zabrinut“

by bifadmin

Američki milijarder Voren Bafet, koji je preko svoje multinacionalke Berkshire Hathaway vlasnik 400 miliona akcija Coca-Cole u vrednosti od 16,4 milijarde dolara i sa 9% udela u proizvođaču bezalkoholnih pića, izjavio je danas da se u načelu „ne slaže“ sa novim planom isplate bonusa i nadoknada menadžerima, iako nije glasao protiv njega na skupštini akcionara, već je bio suzdržan. Prema njegovim rečima, svoju zabrinutost izrazio je predsedniku UO kompanije Coca-Cola, Muhtaru Kentu.

coca cola funny

Novi kontroverzan plan raspodele aktive podrazumeva izdavanje i do 340 miliona novih akcija sa opcijama svojim izvršnim direktorima u 2014, i to posle godine u kojoj je finansijski rast ostvaren, ali usporenim tempom usled globalne ekonomske krize. Izvršni direktor konsultantske kuće Wintergreen Advisers, Dejvid Vinters prvi je kritikovao predlog UO.

S druge strane, Voren Bafet je obrazložio to što je ostao zvanično suzdržan po ovom pitanju, činjenicom da upravni odbori funkcionišu po principu polu-zatvorenih krugova, te da „ne vole mnogo“ one članove UO koji glasaju protiv predloga i imaju negativne stavove, jer im to „zatvara vrata za eventualne pozive za učešće u upravnim odborima drugih kompanija.

Pročitajte i ovo...