Home VestiEkonomija Forbes: Ivica Todorić najbogatiji u regionu, Kostić pretekao Miškovića

Forbes: Ivica Todorić najbogatiji u regionu, Kostić pretekao Miškovića

by bifadmin

Ivica Todorić (735 mil. evra), Miodrag Kostić (520 mil. evra) i Sandi Češko (460 mil. evra) predvode ovogodišnju Forbes-ovu listu najbogatijih biznismena regije. Prvo mesto vlasnika Agrokora već je godinama neupitno, a iz Hrvatske je visoko i Emil Tedeschi (290 mil. evra).

todoric-agrokor-mercator
U Srbiji je Kostić s trona skinuo Miroslava Miškovića, vlasnika Delta Holdinga, čiji se prihodi smanjuju otkad sudstvo ispituje legalnost njegovog poslovanja. Od desetorice s najvećim prohodima, još su dvojica završila u pritvoru: Srđan Knežević i Petar Matijević. Prvi je vlasnik Knez Petrola, koji je nakon NIS-a najveća tvrtka u naftnom sektoru regije. Matijević je novi član kluba Top 10 u Srbiji, prije 20 godina vlasnik u industriji mesa, a sada jedan od najvećih zemljoposednika.
Stanje u slovenačkom realnom sektoru lani se uveliko popravilo, a na listi najbogatijih prvi je i dalje Sandi Češko, vlasnik najveće TV prodaje u regiji. Drugi su supružnici Albin i Tatjana Doberšek (274 mil. evra), osnivači Engeneering Dobersek-a, uspešnog zbog inovacija i niza patenata, a treći je Joc Pečečnik (188 mil. evra), vlasnik Elektonček Group-e.

Vlasnik trgovačkog lanca Bingo Senad Džambić pojavio se na desetom mjstu liste najvećih kompanija, s prihodom od 448,5 mil. konvertibilnih maraka. Novo lice na listi je i Tihomir Brajković, građevinar iz Kiseljaka, vlasnik kompanije Tibre Pacifik, a Tomislav Antunović je s firmom AGS iz Orašja 14. među najvećima u BiH.

Kralj čelika Minčo Jordanov čvrsto se drži na prvome mjestu liste najbogatijih makedonskih poduzetnika po tržišnoj kapitalizaciji deonica kompanija koje poseduje. Opasno mu se približio Andreja Josifovski, vlasnik energetske kompanije AD Makpetrol.

Izvor: Forbes, Jutarnji.hr

Pročitajte i ovo...