Home Slajder Van Rompej: „Potrebne jasne smernice“. Oland: „Traumatično za Francusku“

Van Rompej: „Potrebne jasne smernice“. Oland: „Traumatično za Francusku“

by bifadmin

Briselski samit lidera EU pokazao je slaganje oko preispitivanja evropske agende, donosi BBC. Na njemu su pokrenute konsultacije o ponovnoj proceni agende evropskog bloka, nakon što su glasači „poslali snažnu poruku“, kaže predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

On je rekao da su ga lideri 28 država članica EU zamolili da pokrene konsultacije oko toga ko će se kandidovati za Evropsku komisiju. Van Rompej je nakon sastanka u Briselu izjavio kako se vodila diskusija o velikom izbornom uspehu populističkih i ultradesničarskih stranaka. Evo i deset najinteresantnijih ishoda, proisteklih iz upravo okončanih Evropskih izbora

van 04

Rezultati izbora za Evropski parlament naveli su lidere koji su pretrpeli poraz da se preispitaju i promisle. Ali, uprkos velikih dobitaka koje su antievropske grupe postigle, proevropske stranke i dalje uspevaju da u ukupnom plasmanu osvoje najviše glasova.

„Rezultat izbora je gubljenje pouzdanja. To je bilo očigledno na sinoćnoj neformalnoj večeri – dame i gospoda koja je izgubila, istovremeno je izgubila i nešto od svoje sigurnosti“, izjavio je Gevin Hjuit, urednik BBC-jeve redakcije za evro-agendu.

Jučerašnji samit bio je prva prilika za lidere svih država članica da razmotre način gde i kako krenuti napred nakon nedeljnih izbora za Evropski parlament.

BBC-jev novinar Kris Moris kaže da bi predstojeće reforme evropske agende mogle uključivati manje (državne) regulacije kao i manje fokusa na ekonomsku politiku stroge štednje, dok bi se podržale mere za podsticanje privrednog rasta i stvaranje novih radnih mesta – što su mere koje, inače, uzimaju u obzir i glavne razloge nezadovoljstva evropskih glasača.

Van Rompej rekao je da su rezultati izbora za Evropski parlament pokazali „mešavinu kontinuiteta i promene“ i da je evroskeptična poruka od strane birača bila „u srcu“ razgovora među liderima.

On je rekao da je sastanak u Briselu bio „prva korisna diskusija“ i da su se evropski lideri EU dogovorili o stavljanju ekonomije u srce agende evro-grupe.

„Kako sa finansijskom krizom raste i ujedinjenost (EU), tu je i potreba za pozitivnim programom ekonomskog rasta“, rekao je Van Rompej, ponavljajući zajednički refren o tome šta je potrebno da bi se rastući antievropski sentiment preokrenuo.

van 09

Evropski dnevni red nakon izbora uključuje:

– Mere za oživljavanje rasta i stvaranje radnih mesta – iako Nemačka insistira na budžetskoj disciplini

– Veća integrisanost evrozone, uz istovremeno zadržavanje EU članica

– Uspostaviti potpunu bankarsku uniju unutar EU, sa centralizovanim nadzorom

– Sprovoditi zajedničku energetsku politiku i smanjiti zavisnost od ruske nafte i gasa

– Preispitati odnos snaga između EU i nacionalnih vlasti (pojedinačnih država članica)

„Traumatično za Francusku „

Predsednik Fransoa Oland zatražio je od Evrope da „obrati pažnju“ na Francusku nakon što je poraz svoje Socijalističke partije od strane ultradesničarskog Nacionalnog fronta opisao kao „bolan“.

Nacionalni front – kojeg je nemački ministar finansija opisao kao „fašistički“ – furiozno je pobedio sa preliminarnih 25% glasova, izguravši Olandove socijaliste na treće mesto.

Predsednica Nacionalnog fronta Marin Lepen izjavila je da će svoj izborni mandat iskoristiti kako bi „branila Francusku“ i „borila se protiv suludih mera, poput one o glasačkom pravu za imigrante“.

Govorećinakon briselskog sastanka EU lidera, Oland je izjavio kako je pobeda Nacionalnog fronta bila „traumatična za Francusku i Evropu.“

„Francuska ne može živeti izolovano i uplašeno. Njena je sudbina u Evropi“, dodao je on.

A evo kako su Evropljani reagovali na parlamentarne rezultate.

Evropski izbori – deset najinteresantnijih ishoda 

BBC, 28. maj

Pročitajte i ovo...