Home VestiPolitika i društvo Italija nema dovoljno sredstava da nastavi sa spasavanjem emigranata

Italija nema dovoljno sredstava da nastavi sa spasavanjem emigranata

by bifadmin

Italijanski ministar za unutrašnje poslove Anđelino Alfano upozorio je da italijanska morska policija i vojska više možda neće imati mogućnosti da patroliraju pravcem iz kojeg dolaze brodovi sa migrantima iz Libije.

Ubrzo pošto je ovo izjavio na Siciliji, kuvajtski naftni tanker pristao je na ovo ostrvo sa 356 novih iseljenika. To je samo jedan od brodova koji svakodnevno pristižu u Italiju. Ovog vikenda se zbog preopterećenosti jednog drugog broda udavilo 39 emigranata koji su se zaputili ka italijanskom ostrvu Lampeduzi. Isto toliko osoba je tom prilikom spasila italijanska policija, koja stalno ima pune ruke posla sa emigrantima koji dolaze u neadekvatnim plovilima.

emigranti u italiju

Da podsetimo, prošlog oktobra se blizu ovog ostrva samo u jednom danu udavilo 360 emigranata.

Ovo međutim nije obeshrabrilo iseljenike iz Afrike, naprotiv, sve više njih dolazi na ostrvo Lampeduza koje im je zapravo “viza za EU”. Najviše emigranata dolazi iz Sirije, Libije, Egipta, Somalije i Maroka.

Širom Evrope se međutim vode diskusije o ograničavanju emigracije na stari kontinent a Italija, koja je u ekonomskim problemima, ne može više sama da snosi troškove patroliranja svojim obalama i spasavanja potencijalnih utopljenika. Tek sada neće moći pošto za ovo izgleda da neće dobiti pomoć od EU.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...