Home VestiEkonomija Ebola bi mogla imati i dalekosežne ekonomske posledice

Ebola bi mogla imati i dalekosežne ekonomske posledice

by bifadmin

Ebola je u Africi već uzela više od 1.500 života, no to nije kraj – opasna bolest ima još destruktivnog potencijala. Naime, njeno širenje bi moglo imati i velike ekonomske posledice, koje bi mogle, u ionako siromašnim zemljama, povećati broj gladnih i izazvati globalnu recesiju.

Za sada su njene najvidljivije posledice zatvaranje granica, zabrana određenih međunarodnih letova i usporavanje ekonomskih aktivnosti u ebolom pogođenim zemljama. Međutim, stručnjaci kažu da bi, ako dođe do pandemije, rezultat mogao biti veoma negativan po celu planetu. Samo u SAD bi troškovi suzbijanja bolesti i smanjenja ekonomske aktivnosti mogli biti 200 milijardi dolara, a prema najgorem scenariju širenje ebole bi, osim onog najvrednijeg – ljudskih života – svet mogao koštati 4,8% globalnog BDP-a, odnosno preko 3 biliona dolara. To bi onda prouzrokovalo novu svetsku ekonomsku krizu.

ebola

Primer iz skorašnje prošlosti podseća nas koliko širenje zaraznih bolesti može naškoditi ekonomiji. Naime, po izbijanju SARS-a 2003. godine, u najugroženijim mestima, poput Hong Konga i Singapura, samo u jednom kvartalu BDP je pao za 2%, zajedno sa produktivnošću jer ljudi nisu želeli da idu na posao, kako se ne bi zarazili. Takođe, ni potrošači se nisu često odvaživali da odu u kupovinu, pa je i tražnja pala, a slična nesreća pogodila je i sektor usluga. U 2003. godini SARS je imao direktni uticaj i na redukciju putovanja – za 8% je smanjen broj putnika azijsko-pacifičkih avio kompanija. Slično, ako ne i gore, bi se moglo dogoditi i sa ebolom.

No, stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da ne postoji velika verovatnoća da će doći do pandemije i da će se ebola najverovatnije zadržati u Africi.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...