Home VestiPolitika i društvo U Topčiderskom parku počinje festival održivog razvoja

U Topčiderskom parku počinje festival održivog razvoja

by bifadmin

Na Trgu republike juče se pojavila ekološka kuća od slame koja služi kao najava Organic Live Festa, festivala održivog razvoja, koji se održava 20. i 21. septembra u Topčiderskom parku.

Ovaj festival promoviše energetsku efikasnost, između ostalog, promovisanjem zelenog pasoša i projektom EKO KUĆA. Naime, tokom festa ljudi će graditi eko kuću u Topčiderskom parku. Jedna polovina kuće biće građena na “starinski” način (od bala slame), a druga novim tehnologijama i izolacionim materijalima (drvo, blok, vuna, crep). Krov nosi solarne kolektore za zagrevanje vode i panele za proizvodnju el. energije koji napajaju klima uređaj. Tu je i kotao na bio masu (pelet). Učesnici su renomirane kompanije koje u svojoj ponudi imaju energetski efikasne proizvode. Eko kuća svim posetiocima, kroz primer gradnje na licu mesta, daje uvid u prednosti ekoloških proizvoda, kao i način dobijanja zelenog pasoša.

eko kuca

Osim toga, Organic Live Fest u ponudi ima i ulicu organske hrane, trg eko vozila na kojem će posetiocima biti omogućene besplatne test vožnje, naučni kutak u kojem će nizom ekoloških radionica najmlađoj populaciji biti približena tematika festivala, ali i kulturno ćoše, štandove za promociju fizičke aktivnosti i zdravog života i dečije igraonice.

Jedan od sponzora festivala je ProCredit banka, jedna od prvih u našoj zemlji koja je počela da daje kredite za energetsku efikasnost, za privredu, poljoprivredu ali i za stanovništvo. Banka je do sada isplаtilа preko 60 miliona eura zа finаnsirаnjе invеsticiја u energetsku efikasnost. Procena efekata ovih unapređenja u energetskom i ekološkom pogledu je da omogućavaju uštede energije od blizu 30 miliona kWh i smanjenje emisija ugljen – dioksida od 15 hiljada tona godišnje. Iz banke poručuju građanima da, ako odluče da povećaju energetsku efikasnost u svojim domovima, ne samo što će tako dugoročno raditi za dobrobit svoje planete, već mogu i da uštede do dve plate godišnje – postavljanjem odgovarajuće toplotne izolacije u kućnom budžetu može se ostvariti ušteda i od 700 evra godišnje.

Pročitajte i ovo...