/ Vesti / Poreske olakšice za automobile podstiču zagađenje
BiF Analize Čitajte B&F online

Poreske olakšice za automobile podstiču zagađenje

This post has already been read 941 times!

OECD u najnovijem izveštaju istilče da praksa subvencionisanja kompanijskih automobila i dizel goriva za preduzeća, rasprostranjena u zemljama članicama ove grupacije, u mnogome podstiče povećanje zagađenja i emisiju ugljendioksida.

bicikl i saobracaj
U većini članica OECD kupovina voznog parka za velike kompanije subvencioniše se poreskim olakšicama. Međutim, ovaj postupak ima posledično negativan efekat, ekološki i ekonomski. Naime, studija koja je obihvatila 27 zemalja OECD i Južnu Afriku, utvrdila je da se u ovim državama na godišnjem nivou po kompanijskom automobilu subvencioniše oko 1.600 evra, odnosno toliko novca manje ode u državnu kasu. Međutim, razlike u odnosu na pojedine države obuhvaćene istraživanjem su velike: dok su u Kanadi ovi automobili oslobođeni samo 57 evra taksi na godišnjem nivou, drugu krajnost predsrtavlja Belgija, sa čak 2.763 evra oslobođenih od poreza i taksi.
Prema izveštaju, zbog umanjenja na kupovinu vozila i goriva za preduzeća na godišnjem nivou svih 28 zemalja izgubi oko 26,8 milijardi evra.
S druge strane, kupovina i korišćenje automobila na ovaj način podstiče da se pojedinci češće odlučuju za njih tokom vožnji na duge distance, a dizel gorivo, koje emituje veću količinu ugljendioksida (18% više po litru od običnog goriva), znatno je češće subvencionisano od običnog benzina. Rezultat ovakve politike je veći negativan efekat po čovekovu okolinu, pa OECd procenjuje da samo poreske olakšice na gorivo i automobile proizvode godišnju ekološku štetu veličine 116 milijardi evra.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close