Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Benzin

B&F reč nedelje: Benzin

by bifadmin

Pad cene nafte je već danima glavna tema u medijima, a pogotovu danas kada je dostigla petogodišnji minimum sa svojih 67,73 dolara po barelu. Da podsetimo, “crno zlato” je već skoro godinu dana u padu zbog lošeg stanja svetske ekonomije, a danas je njenom daljem padu kumovala i vest o lošim rezultatima kineske ekonomije.

benzin sipanje

Po nekim procenama moguće je da će cena nafte u 2015. godini pasti na čak 43 dolara za barel.

U skladu sa tim padaju i cene goriva svuda u svetu. Tako su na primer u SAD i u Švajcarskoj cene benzina na četvorogodišnjem minimumu a u Australiji su najniže u poslednjih 2,5 godine.

Udruženje naftnih kompanija Srbije saopštilo je u petak i da je cena benzina u Srbiji na petogodišnjem minimumu: “Na pojednim benzinskim stanicama u Srbiji cena bezolovnog motornog benzina od 95 oktana pala je na 141,9 dinara, a evrodizela na 149,4 dinara“, navodi se u saopštenju.

Benzin 2

Međutim pad cena benzina u Srbiji nije izražen kao u drugim zemljama sveta, a neki novinari, poput Dimitrija Boarova, tvrde da je jedan od razloga za to veliko „učešće“ države u ceni auto goriva – kod benzina je ono već preskočilo 52 odsto maloprodajne cene. Cene naftnih derivata u Srbiji su pale samo za dva odsto dok su na svetskom tržištu smanjene za 30%. Da stvar bude gora, očekuje se rast akciza na sve vrste motornih goriva od 1. januara 2015.

Što se tiče uticaja slabljenja cena goriva na nacionalne ekonomije u svetu, on se kreće od izrazito negativnog do veoma pozitivnog, u zavisnosti od privedne grane koja se posmatra. Tako, dok naftni gigant Britiš Petroleum najavljuje smanjenje broja radnika i obustavu finansiranja raznih projekata, prodaja automobila u Velikoj Britaniji je samo u novembru porasla za osam odsto zato što ljudi sada više voze.

Benzin 1

Pa ipak, ovako veliki pad cena energenata pogodio je čitave države koje svoju ekonomiju zasnivaju najviše na proizvodnji nafte, poput Rusije, Venecuele i Irana.

Iako građanima (vozačima) ovakva situacija odgovara, ni Evropa ne gleda sa odobravanjem na nove cene benzina, odnosno nafte.

Zato je Mario Dragi, guverner ECB-a, saopštio javnosti da će posebnu pažnju posvetiti ceni nafte koja je opala za skoro 40% u drugoj polovini godine. „Nećemo tolerisati duga odstupanja od stabilnosti cena „, tvrdi on.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...