Home VestiEkonomija Slovenačka peticija protiv rasprodaje državne imovine

Slovenačka peticija protiv rasprodaje državne imovine

by bifadmin

Peticiju protiv „rasprodaje“ državne imovine pokrenulo je sredinom decembra oko stotinu slovenačkih intelektualaca i javnih osoba, među kojima su i neki istaknuti univerzitetski profesori, ekonomisti, bivše sudije Ustavnog suda, a koje u svojim nastojanjima predvodi poznati ekonomista dr Jože Mencinger. Oni navode da su privatizacija i prodaja državne imovine za Sloveniju dugoročno štetni i da se vlada tome mora suprotstaviti.

Od obećane privatizacije državne imovine koristi će imati samo posrednici i lobisti, sredstva dobijena prodajom neće znatnije uticati na smanjenje slovenačkog javnog duga ili budžetski deficit, tvrdi dr Mencinger.

Prema njegovim rečima, novi talas privatizacije na koji Slovenija pristaje zapravo je rasprodaja državne imovine i „ideološko otuđenje“ nečega što pripada građanima koji se, prema nekim ispitivanjima, većinom protive privatizaciji.

„Ne prodaju se samo državna preduzeća, nego i naša ekonomska samostalnost. Evropska komisija nema pravo da se meša u naše zakonske propise, a još manje da od Slovenije zahteva privatizaciju“, izjavio je Mencinger za nedeljnik Mladina.

Peticiju je do sada potpisalo oko 12.500 građana Slovenije, uprkos upozorenjima premijera Mire Cerara da je s privatizacijom i povlačenjem države iz korporativnog upravljanja potrebno nastaviti kako bi se vratilo poverenje evropskih institucija i tržišta kapitala, piše Hina.

Pročitajte i ovo...