/ Ekonomija / Produktna berza: Pasivno tržište, niske cene i naglašena nelikvidnost
BiF Analize Čitajte B&F online

Produktna berza: Pasivno tržište, niske cene i naglašena nelikvidnost

This post has already been read 1010 times!

Prva nedelja aprila je verna kopija poslednje nedelje marta, bar što se tiče tržišnih dešavanja na organizovanom berzanskom tržištu u Novom Sadu. Pasivno tržište, niske cene i naglašena nelikvidnost, karakteristike su koje su aktuelne na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda u Srbiji u poslednjih mesec dana. Sasvim male naznake o mogućem rastu cene pšenice na međunarodnim tržištima bi mogli donekle promeniti trenutnu sumornu sliku na tržištu žitarica. Promet od 415 tona robe spada u red ekstremno niskih nedeljnih prometa i tek je za 3,75% veći u odnosu na rekordno mali promet u prethodnoj nedelji. Finansijska vrednost prometa je iznosila 7.939.250 dinara i za 22,12% je manja nego prethodne nedelje, s obzirom na dominantno učešće najjeftinije robe (kukuruza) u ukupnom prometu na berzanskom tržištu.

Cena pšenice je u poslednjih mesec dana toliko pala, da vlasnici hlebnog žita definitvno smatraju da je to donji prag ispod kojeg više nisu spremni da nude svoju robu. Podsetimo, niža cena je bila samo u periodu juli – novembar. Kada se za period od novembra prošle, pa do aprila ove godine ukalkulišu troškovi skladištenja, cena iz prethodne nedelje od 19,50 din/kg bez PDV je poptuno neprivlačna za prodavce. Upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja prodavaca sa ovog tržišta i činjenice da protekle nedelje nije sklopljen ni jedan kupoprodajni ugovor u trgovanju ovom robom preko berze.

Kukuruz, očekivano i dalje koliko toliko održava likvidnost tržišta žitarica svojim pojavljivanjem na tržištu. Blagi rast cene ove robe mogao bi da bude signal veće tržišne aktivnosti u narednom periodu. Međutim, ova ekonomska godina nas je ako ništa drugo, a ono naučila da ne donosimo preuranjene procene ma koliko one bili logične i očekivane. Cena kukuruza u nedelji za nama kretala se u rasponu od 15,70 din/kg bez PDV, pa do 16,00 din/kg. Prosečna cen trgovanja je iznosila 17,50 din/kg ( 15,91 bez PDV), što je rast od 2,65% u odnosu na prethodnu nedelju.

Soja i u periodima potpune tržišne pasivnosti pronalazi svoje mesto na berzanskom tržištu. Protekle nedelje ovom robom je trgovano po ceni od 44,55 din/kg ( 40,50 bez PDV), što je za neznatnih 0,25% veća cena od prosečne cene trgovanja u prethodnoj nedelji.

 

robna berza

 

PRODEX

Još jedna radna nedelja u nizu, koja donosi ekstremno mali obim prometa na „Produktnoj berzi“ u Novom Sadu. Trgovano je samo kukuruzom i sojom. Tražnja za pšenicom je veoma skromna, tako da ni znatno niže cenovne kotacije na strani ponude, u odnosu na poslednju zaključenu cenu, nisu naišle na afirmativan odgovor kupaca.

Cena soje, na današnji dan, je tek za 0,10 din/kg veća nego prošlog petka, tako da se može govoriti o cenovnoj stabilnosti na ovom tržišnom segmentu. Za razliku od ovog tržišta, tržište kukuruza je tokom nedelje registrovalo trend rasta cene, koja je tokom nedelje dostizala nivo i od 16,00 din/kg, bez PDV-a. Ovu nedelju je cena kukuruza završila na kotaciji od 15,90 din/kg, bez PDV-a, što je za 0,40 din/kg više nego prošlog petka.

Ovonedeljni rast cene kukuruza, prouzrokovao je i rast indeksne vrednosti PRODEX-a, u odnosu na prošli petak i to za 1,37 indeksnih poena, beležeči aktuelnu indeksnu vrednost od 207,38 poena.

 

SVET

Na Čikaškoj berzi je u odnosu na prethodnu nedelju majski fjučers na pšenicu bio skuplji za 5,85%, dok je fjučers na kukuruz bio jeftiniji za 2,45%. Majski fjučers na soju je skuplji za 1,56% u odnosu na prošli petak, dok je fjučers na sojinu sačmu na CME poskupeo za 2,95%.

U Budimpešti se cena fjučersa na pšenicu pala za 2,52%, dok je fjučers na kukuruz jeftiniji za 1,28% u odnosu na prethodnu nedelju. Majski fjučers na pšenicu u Parizu u posledjnih nedelju dana poskupeo za 2,79%, dok je kukuruz skočio za 1,54%.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close