Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Poskupljenje struje

B&F reč nedelje: Poskupljenje struje

by bifadmin

Skupština Srbije juče je na vanrednoj sednici između ostalog raspravljala i o izmenama i dopunama Zakona o akcizama kojima se predviđa i uvođenje akcize na struju od 1. avgusta 2015. godine.

O poskupljenju struje se priča već mesecima, odnosno godinama.

Naime, pre izbora, političari su obećavali da će „SNS onog momenta kada dobije poverenje građana i formira Vladu svakako omogućiti niže cene električne energije i to za 20 procenata“.

Od tada se mnogo toga promenilo – sigurni smo da će nam struja poskupeti, samo se već mesecima licitira sa visinom nove cene električne energije.

 

Poskupljenje struje 15 - 21. jun 2

 

Na jučerašnjem zasedanju Skupštine odlučeno je da se od avgusta uvede akciza koja će direktno povećati cenu struje za 7,5 odsto. Ukupan iznos poskupljenja kilovata biće 12 odsto, jer 4,5 odsto ide u EPS. Propisivanjem akcize na električnu energiju od 7,5 odsto obezbediće se godišnje povećanje poreskih prihoda od dodatnih 17 milijardi dinara, s tim da se procenjuje da će do kraja 2015. prihod iznositi dodatnih 5,4 milijardi dinara.

Ovo je još jedna u nizu loših vesti s obzirom na činjenicu da su smanjene plate i penzije u javnom sektoru. Ne pomaže ni obećanje ministra finansija Srbije Dušana Vujovića da će poskupljenje struje ojačati naš budžet što će postepeno dovesti do rasta plata i penzija, posebno zato što je Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, baš danas izjavio da nema prostora za povećanje ovih prihoda građana, jer je najveći deo smanjenja deficita upravo nastao snižavanjem penzija i zarada. Ako dakle želimo manji deficit, penzije i plate moraju ostati smanjene.

Odluku o akcizama na struju nezadovoljni građani svakodnevno kritikuju na pijacama, u prevozu i sl, ali i zvaničnim putem, kroz reakcije pojedinih njihovih udruženja. Naime Udruženje Sindikata penzionera Srbije ocenilo je da će najnovije poskupljenje struje dodatno opteretiti ispražnjene kućne budžete, ali i da neće, kao što tvrde Vlada Srbije i sindikati Eletroprivrede Srbije (EPS), „značajno doprineti poboljšanju stanja u elektroprviredi i obnovi kapaciteta“.

„Od tih 12 procenata koliko iznosi poskupljenje, lavovski deo od čak 7,5 odsto otićiće u vidu akcize republički budžet, a samo 4.5 odsto EPS-u, što znači da je glavni razlog sa poskupljenje punjenje budžeta u koji će se sliti 14 milijardi dinara iz džepova stanovništva, a ne interes Elektroprivrede“, ističe Sindikat penzionera.

 

Poskupljenje struje 15 - 21. jun

 

Socijalno ugroženi će, podseća Dimitrije Boarov na sajtu Peščanika, imati pravo na besplatnih od 120 do 250 kilovat časova mesečno, zavisno od broja članova domaćinstva. Nju siromašnim potrošačima neće davati EPS (što očigledno MMF ne dozvoljava), nego će to biti pomoć države, prema rečima zvaničnika za te svrhe odvojeno je više od šest miliona evra.

„Grubo rečeno, spomenutom akcizom na struju, država Srbija će više nego dobro rešiti pitanje prikupljanja sredstava za opisanu socijalnu pomoć, pa će se, možda, i po tom osnovu ispostaviti da ove godine budžetska “štednja” ima dobar rezultat. Jer, ako se od avgusta, kada bi Agencija za energetiku trebalo da “uvaži” razloge Vlade Srbije i EPS-a za poskupljenje struje (i države) do kraja godine, po osnovu akcize na struju, namaknulo oko 40 odsto godišnjeg efekta akcize, prihodi budžeta bi već do kraja godine narasli za preko 3,5 milijardi dinara ili oko 30 miliona evra, što je pet puta više od predviđenog budžetskog rashoda za energetsku socijalnu pomoć, piše Boarov.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe da je odluka o uvođenju akcize potpuno pogrešna jer predstavlja novi namet građanima: „Država je vlasnik Elektroprivrede Srbije i poseduje sve mehanizme da to preduzeće učini profitabilnim i da na taj način puni državnu kasu umesto akcizama za struju. U slučaju da EPS ostvari profit koji bi uplatio u budžet, akciza predstavlja dodatno, nepotrebno opterećenje građanima koji bi državnu kasu finansirali i plaćanjem električne energije i akcize što svakako nije fer“.

Vojislav Vuletić, ekspert za energetiku, takođe smatra da poskupljenje struje neće unaprediti rad EPS-a: „Država odluku o poskupljenju nije donela zbog EPS-a, već da bi napunila budžet. Procenat od 4,5 odsto koliko dobija EPS, suviše je mali da bi se pokrili troškovi tog preduzeća. To je pogrešan potez od koga EPS neće imati gotovo nikakvu korist. Ako se uzme u obzir da će računi građana biti uvećani, što im u eri opšte nemaštine nikako ne ide na ruku, a da EPS gubi značajna sredstva od poskupljenja zbog akcize, sasvim je jasno da je država donela novi namet od koga niko neće imati koristi“.

Izgleda da građani i stručna javnost nisu shvatili kako će, kao što reče ministar finansija, “biti nagrađeni za ovu žrtvu”.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...