Home Posle 5 Borba gigantskih robota je već moguća?

Borba gigantskih robota je već moguća?

by bifadmin

 

Japanska robotička kompanija Suidobashi Heavy Industries je ovog meseca prihvatila izazov američkog konkurenta MegaBots za duel gigantskih robota kojima upravljaju ljudi, i koji su naružani topovima koji izbacuju ogromne kugle za pejntbol pri brzinama većim od 150 kilometara na čas. Borba velikih robota zakazana je za sledeću godinu.

Iako još uvek nisu poznata pravila borbe – kada je robot zapravo poražen, a šta treba da uradi ne bi li ga proglasili za pobednika (da li se igra do potpunog uništenja?) – prvi duel gigantskih robota, u kojima su ljudi-upravljači, već je zakazana.

Izazivač, američka kompanija MegaBots, smatra da je u ovom „sportu“ unosna budućnost, vredna više milijardi dolara. „Samo nebo je granica. Već osmišljavamo MegaBots ligu i verujemo da će u narednih deset godina ovaj sport postati među prva tri po popularnosti u svetu, ali i zaradi“, kazao je za CNBC Brinkli Voren, suosnivač MegaBots-a.

Voren je otišao i korak dalje, pa veruje da će, kako se tehnologija bude razvijala, i sama priroda robotskog duela biti sve zanimljivija: „Za 20 godina verujemo da će roboti zapravo biti leteći egzoskeleti, a da će sam duel predstavljati amalgam fudbala, američkog fudbala, borilačkih veština, boksa i pejntbola.“

U video izazovu upućenom ranije ove godine, MegaBots je predstavio svog izazivača, robota teškog šest tona, Megabot Mark II. U drugom ćošku sledeće godine, biće japanski robot Kurata, kompanije Suidobashi, težak 4,5 tone.

Pročitajte i ovo...