Home VestiEkonomija Grčke banke zatvorene bar do srede

Grčke banke zatvorene bar do srede

by bifadmin

Grčka vlada je sinoć odlučila da banke ostanu zatvorene zaključno sa sredom, piše u kratkom saopštenju grčkog Ministarstva finansija.

Posle sastanka zamenika ministra finansija Dimitrisa Mardasa i direktora najvećih grčkih banaka, grčka vlada je odlučila da se nastavi kontrola prometa kapitala i da banke ostanu zatvorene, uprkos sporazumu postignutom s poveriocima juče ujutro u Briselu.

Te mere koje su na snazi još od 29. juna, prvobitno je trebalo da traju samo nedelju dana, ali je njihovo trajanje već dvaput produženo.

Sinoćna odluka je doneta pošto je Evropska centralna banka (ECB) popodne odlučila da zadrži nepromenjen „plafon“ svoje hitne kreditne pomoći za likvidnost (ELA) grčkim bankama, na sadašnjem nivou od 89 milijardi evra.

Atina je bila prinuđena da ograniči promet kapitala zbog masivnog povlačenja uloga iz banaka. Ta mera čiji je cilj da spreči kolaps banaka, donela je ograničenje uzimanja novca samo iz bankomata i samo do 60 evra dnevno za one koji imaju račune u grčkim bankama.

Međutim, uzimanje novca iz bankomata pomoću kartica stranih banaka nije ograničeno, te ni za strane turiste.

Posle teških pregovora na maratonskom samitu zemalja evrozone u Briselu, juče ujutro je odlučeno da počnu pregovori o trećem planu kreditne pomoći Grčkoj, što je omogućilo da ona ostane u zoni evra, ali po cenu vrlo teških mera štednje i novih reformi tokom tri godine.

Da bi taj sporazum važio, osnova tih mera mora da bude potvrđena odlukom Skupštine Grčke najkasnije do srede uveče, a potom i da je odobri evrozona.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...