Home Slajder Isplativi uvoz zatvorenika

Isplativi uvoz zatvorenika

by bifadmin

Holandija je trgovačka zemlja. Ovdje se nalazi roterdamska luka, donedavno najveća luka na svetu. Prodavnice su prepune proizvoda iz svih krajeva sveta, od egzotične hrane do najnovije elektronike. Ovdje se može nabaviti sve i svašta: od najnovije mode do svemirske tehnologije (Evropska svemirska agencija ima sjedište u Holandiji). Međutim od septembra 2015. Holandija ima novu uvoznu „robu“ – zatvorenike!

Broj zatvorenika u Holandiji opada već godinama. Od 17.600 pre deset godina do malo preko 10.000 ove godine. Holandija je veoma bezbedna zemlja, sa jako dobro organizovanom socijalnom službom koja problematične slučajeve u veoma ranoj dobi spoznaje, prati i kada je potrebno – interveniše. Ta socijalna služba dovodi do smanjivanja problema kod djece i samim tim sprečava nastanak kriminalaca.

Ja se dobro sjećam kada su izbjeglice sa Balkana počele dolaziti u Holandiju u 90-tim godinama, kada sam sa grupom akademika sa Amsterdamskog slobodnog univerziteta počeo raditi na Holandsko-srpskom riječniku. Taj projekat se veoma brzo susreo sa nepremostivim problemom. Naime kao što Inuit i Yupik (čitaj: Eskimo) jezici imaju stotine pojmova i izraza za snijeg tako i u Holandiji postoje doslovno stotine reči u oblasti socijalne brige za koje na Balkanu ne samo da nema prevoda nego kao pojmovi ne postoje.

U holandskom jeziku na primjer postoji jedna jedina riječ (pleeggezin) koja se može prevesti kao “starateljska porodica” što naravno nama ništa ne govori. Pojam starateljske porodice u stvari znači: posebno selektovana porodica u koju socijalna služba privremeno smješta djecu iz problematičnih porodica. Riječi kao pleeggezin ima na stotine i tako je naš riječnik veoma brzo postao Vodič kroz džunglu socijalnih službi u Holandiji.

Elem, socijalne službe su ovdje ogromna industrija koja zapošljava pola miliona ljudi i koja je prilično efikasna ali koja isto tako zna da pravi kolosalne greške. Kao na primjer pre par godina kada je devetogodišnji dječak iz problematične turske (čitaj: muslimanske) porodice smješten u pleeggezin (starateljsku porodicu) koja se sastoji od dvije lezbejske majke. U Holandiji je to sasvim normalna stvar. Ali u Turskoj je to prouzrokovalo frtutmu neviđenih razmjera velikim dijelom zahvaljujući turskoj tabloidnoj štampi koja je ovu priču objavljivala na naslovnim stranama mjesecima (i prodavala neviđene tiraže). Došlo je čak dotle da je turski premijer Erdogan u 2013. od ovoga napravio centralnu temu svoje posete Holandiji. Srećom ovo se brzo završilo tako što je holandska socijalna služba pokrenula kampanju da se više muslimanskih familija prijave da budu starateljske porodice (nešto za šta taj dio populacije do tada nikako nije bio zainteresovan).

Naravno u ogromnom broju slučajeva holandska socijalna služba radi jako dobro i sprečava traumatične situacije u životu djece sprečavajući ih tako da se kasnije odaju kriminalu. I zato se već godinama smanjuje broj kriminalaca. Što je odlična vijest. Osim za ministarstvo pravosuđa koje je zaduženo za zatvore, gdje desetine veoma skupih zgrada stoje prazne i mnogo skupog osoblja koji nema šta da radi. I to je problem.

Neki stari zatvori su srušeni, neki su prerađeni u zgrade za smještaj izbjeglica, a za jedan od njih su bili planovi da se bez ikakve rekonstrukcije i mjenjanja koriste kao SM (sado-mazo) hotel! Usred veoma religioznog malog grada, što je čak i u ovoj veoma tolerantnoj zemlji – previše.

Evo kako funkcioniše zatvorski sistem u Holandiji 

 

Poduzetništvo i inventivnost u Holandiji nema granica. I zato je nekim pametnim ljudima u ministarstvu pravosuđa palo na pamet da pogledaju preko granice i tako su došli do Norveške, koja ima problem sa malim kapacitetom svojih zatvora. Holanđani su trgovci svetskog kalibra i veoma brzo je napravljen dogovor i potpisan ugovor. Norveška će poslati u Holandiju 250 zatvorenika sa dugim kaznama. Jedan zatvor će biti u potpunosti pod norveškom upravom, sa holandskim personalom koji će završiti kurs norveškog jezika i kulture. A holandska vlada će nakon što se odbiju svi troškovi zaraditi 25 miliona evra godišnje. Po riječima holandskog ministra pravosuđa: „Dobar business-case!“

 

Saša Svitlica, vlasnik i direktor holandske konsultantske firme GreenMonkerys

Pročitajte i ovo...