Home VestiIT i nauka Rasim Ljajić: Srbija je prošle godine izvezla softvere vrednosti 324 miliona evra

Rasim Ljajić: Srbija je prošle godine izvezla softvere vrednosti 324 miliona evra

by bifadmin

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i „Cisko“, jedna od najvećih svetskih kompanija u oblasti proizvodnje opreme za internet, potpisali su memorandum o razumevanju koji će omogućiti inteziviranje postojeće saradnje.

Dokument predviđa saradnju u modernizaciji tehnološke mreže, razvoju e-biznisa, informacione bezbednosti i razvoju akademske mreže, rekao je ministar Rasim Ljajić, nakon potpisivanja memoranduma sa generalnim direktorom „Cisko“ za jugoistočnu Evropu Piterom Hajduom. Ljajić je podsetio da je gotovo 70 odsto opreme koja se koristi u internet saobraćaju upravo proizvod te kompanije.

Po njegovim rečima Srbija je jedna od retkih zemalja jugoistočne Evrope koja je 2012. godine potpisala sporazum o saradnji u oblasti IT tehnologija sa SAD, što znači da je ovo drugi korak ka daljem produbljivanju saradnje.

„Ovaj memorandum sa kompanijom kao što je Cisko, omogućiće da specijalizovani investicioni fondovi koji kreditiraju kompanije koje ulažu u inovacije, slobodno dođu na tržište Srbije“, istakao je Ljajić i dodao je naša zemlja prošle godine napredovala u izvozu softvera čija vrednost je bila bila 324 miliona evra, što je za 40 odsto više nego u 2013.

„Broj zaposlenih je u ovoj oblasti, sa 16.000 na 19.000, uglavnom se radi o mladim, obrazovanim i stručnim kadrovima, a povećan je i broj kompanija u oblasti IT industrije za novih 100“, dodao je Lajić. On je napomenuo da IT industrija, inače, učestvuje u bruto-domaćem proizvodu (BDP) Srbije sa 4,5 odsto i donosi oko 1,5 milijardu evra prihoda državi.

Pročitajte i ovo...