Home VestiEkonomija Američki fond „Colbeck“ ponudio 1,47 mlrd EUR za „Telekom Srbija“

Američki fond „Colbeck“ ponudio 1,47 mlrd EUR za „Telekom Srbija“

by bifadmin

Američki investicioni fond „Colbeck Capital“ dostavio je najvišu ponudu za kupovinu 58% „Telekoma Srbija“, saznaje „Danas“. „Colbeck“ je ponudio 1,47 mlrd EUR, što je prema izvorima lista „Danas“ iz SAD za oko 170 mil EUR više od sledeće ponude po visini. Kako saznaje taj list, država ponudu smatra „zadovoljavajućom“.

U svom nastojanju da postane većinski vlasnik „Telekoma Srbije“, „Colbeck“ je nastupio uz podršku „Yucaipa“, još jednog investicionog fonda iz SAD, čiji je vlasnik Ronald Burkl. U dostavljenim dokumentima precizira se da će ukoliko država bude odabrala „Colbeck“ kao pobednika, ovaj fond finansirati kupovinu „Telekoma“ uz pomoć Deutsche banke, Morgan Stanley banke i Raiffeisen bank international.

Kako navodi izvor „Danasa“, „Colbeck“ će u slučaju da kupi „Telekom“, angažovati Pitera Fojoa, bivšeg generalnog direktora i predsednika mobilnog operatera „Nextel Mexico“. Fojo je pre „Nextela“ bio direktor za korporativnu strategiju u „Alestri“, zajedničkom poduhvatu američkog operatera AT&T i njegovog meksičkog partnera, a bio je i direktor AT&T u Argentini, zadužen za tu zemlju, Čile i Urugvaj.

„Colbeck Capital“ su 2009. godine osnovali Džejson Kolodn i Džejson Bekman, bivši investicioni bankari u banci Goldman Sachs. Kompanija se uglavnom bavi ulaganjima u medijske kompanije, a jedna od najeksponiranijih investicija im je bio filmski studio „Relativity Media“.

Glavni investitor u fondu „Colbeck“ je Ron Burkl, američki milijarder, poznat i po svom pokušaju da otkupi poznati holivudski filmski studio „Miramax“. Forbs ga je prošle godine stavio na 633. mesto liste najbogatijih ljudi sveta sa procenjenom vrednošću imovine od 2,9 mlrd USD.

Burkl se specijalizovao za preuzimanje kompanija koje loše posluju, ponajviše u sektoru supermarketa, distribucije i prehrane. Zajedno sa glumcem Eštonom Kučerom osnovao je investicionu kuću „A-grade“ koja ulaže u start-ap kompanije, a među njenim ulaganjima našao se i poznati servis „Airbnb“.

Kako je nedavno saopštio ministar telekomunikacija Rasim Ljajić, za kupovinu „Telekoma Srbije“ pristiglo je šest ponuda, a za manje od dve nedelje će biti poznat pobednik. Detalji ponuda nisu objavljeni, s tim što je Ljajić potvrdio da će novi vlasnik morati da izdvoji 70 mil EUR za socijalni program.

Prema medijskim navodima, ponude su dostavili „Advent international“, EBRD, „Mid Europa partners“, „Abu Dhabi Investment Authority“, „Colbeck“ i „Telekom Slovenia“.

Izvor: eKapija, Danas

Pročitajte i ovo...