Home VestiEkonomija Industrija čelika u najtežem periodu u poslednjih 10 godina

Industrija čelika u najtežem periodu u poslednjih 10 godina

by bifadmin

Preterani uvoz jeftinog čelika i čeličnih proizvoda iz Azije je smanjio cene do tog nivoa da nijedan evropski proizvođač ne može da se takmiči sa njima. Železare u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Francuskoj, Slovačkoj i čak Južnoj Africi i Sjedinjenim Američkim Državama su trenutno u izuzetno teškoj situaciji.

Sudeći po rečima Viktora Bielskog, direktora VTB Capital, koja vrši istraživanje globalnog razvoja cena robe na svetskim tržištima, nema kompanije u Evropi koja ne bi trpela u ovakvim okolnostima. „Situacija je veoma loša. Možda jednako loša kao u periodu 1991 – 1992. godine koji pamtimo“, rekao je Bielski.

Očekuje se veliko smanjenje broja zaposlenih u Velikoj Britaniji

Indijski gigant čelika ne isključuje mogućnost za otpuštanje do 1200 zaposlenih u svojim britanskim podružnicama. Firma još uvek nije preduzela ovaj korak, ali stručnjaci spekulišu da pad cena može imati takve posledice. Poslovi u Scunthorpeu u Severnoj Engleskoj i u Škotskoj su u opasnosti.

„Naša industrija čelika je primila udarac u vidu dampinga cena i svedoci smo neizvesnog razvoja industrije čelika u Velikoj Britaniji uopšte. Neophodna je intervencija vlade“, izjavio je Roy Rickhuss, generalni sekretar British Steel Union.

Slovački US Steel je pokrenuo veliko smanjenje troškova

Scott Buckiso, novi predsednik Slovačke kompanije čelika US Steel Košice (deo portfolija US Steel), najavio je ove jeseni ogromno smanjenje troškova celokupnog poslovanja. Kompanija je u potpunosti stopirala sve planirane božićne benefite za zaposlene i pokušava da optimizuje celokupni radni proces da bi se održao barem minimalni nivo profita.

Prema poslednjim vestima iz Košica, kompanija čelika je proteklih meseci morala da odbije velike narudžbine od svojih dugogodišnjih klijenata, jer je zahtevana cena bila ispod nivoa troškova poslovanja koje US Steel Košice može da priušti.

„Konstantno se suočavamo sa teškim globalnim tržišnim uslovima koji uključuju smanjenje cena i nelojalni uvoz proizvoda. Svedoci smo ogromnog porasta uvoza jeftinih proizvoda u poslednjem kvartalu sa ekstremno niskim damping cenama. Posledice takvog stanja imaju poražavajući uticaj na naše kolege iz Severne Amerike. Suočavamo se sa popriličnim pritiskom na domaćem kao i na okolnim tržištima. Ne možemo da dajemo instrukcije za funkcionisanje globalnog tržišta. Moramo pažljivo da osluškujemo potrebe naših potrošača, identifikujemo rezerve i štedljivo trošimo“, rekao je Scott Buckiso i dodao da je jedina opcija za evropske kompanije čelika da smanje troškove i da pokušaju da se bore protiv nefer uvoza i dampinga cena.

Vazil Hudak, slovački ministar ekonomije je potvrdio ozbiljnost tržišne situacije, rekavši da je globalno tržište čelika u posebno teškom stanju i da predstavlja pretnju za evropske kompanije čelika, uključujući i US Steel u Košicama.

I Amerikanci obaveštavaju o smanjenju broja zaposlenih

Dok US Steel u Slovačkoj smanjuje troškove, centrala kompanije u Ilinoisu u Americi, u Granite City-ju, je najavila smanjenje broja zaposlenih. Skoro 2000 zaposlenih će najverovatnije izgubiti posao. Glavni razlozi su niske cene nafte i čelika i čeličnih proizvoda u kombinaciji sa nefer praksom u oblasti uvoza čelika na američkom tržištu. Slobodan pad utiče na imovinu US Steela koja je umanjena za 70% u poslednjih godinu dana i nastavlja da opada.

Rešenje se nalazi u Kini

Svi svetski stručnjaci se slažu da kriza u industriji čelika može da se reši vraćanjem u život kineske ekonomije, koja prema nekim analizama, ne samo da usporava već doživljava recesiju. Kineski predstavnici rešavaju ovu situaciju smanjenjem cena proizvodnje a ne smanjenjem same proizvodnje. Prema nekim analitičarima, manje regionalne kompanije čelika koje su u stanju da ostanu na tržištu, imaju najveću šansu da prežive ovaj cenovni cunami i da nakon završetka krize značajno profitiraju.

Pročitajte i ovo...