Home VestiEkonomija Visoki nameti guše srpsku privredu: Zaduženost preduzeća 193% u odnosu na osnivački kapital

Visoki nameti guše srpsku privredu: Zaduženost preduzeća 193% u odnosu na osnivački kapital

by bifadmin

Gubitak privrede prošle godine bio je 1,1 milijardu evra, pokazali su podaci Agencije za privredne registre. U Mreži za poslovnu podršku ocenjuju da je to najveći gubitak od kada Agencija radi ta istraživanja.

U Srbiji je teško pokrenuti biznis, a još teže održati ga, smatra vlasnica firme za ekspresnu kurirsku dostavu Ljiljana Karaklajić, koja zapošljava više od 600 radnika. Pomoglo bi, kaže, da država izjednači privrednike sa građanima u plaćanju nekih dažbina.

“Za privredne subjekte vam je skuplja i elektrodistribucija, i voda, i kanalizacija, i sve komunalne takse, da ne pričam da su sve kazne, ma kakve one bile, da li policijske, prekršajne i bilo kakve, dvostruko veće, nekad i 10 puta veće nego što se to odnosi za fizička lica”, kaže privrednica Ljiljana Karaklajić.

To je samo jedan od primera kako srpsku privredu guše visoki nameti. Njen razvoj sputavaju i birokratske procedure, stara oprema i skupi krediti, ocenjuju u Mreži za poslovnu podršku.

“Zaduženost preduzeća u Srbiji je ukupno 193% u odnosu na njihov osnivački kapital, što znači da je u proseku svako preduzeće u Srbiji dvostruko više zaduženo nego što je njegov početni kapital. To govori da je nama privreda u nekom stanju polubankrota i da je potrebno delovati nekim hitnim merama kojima bi se poslovanje rasteretilo, u suprotnom teško će se otvarati nova radna mesta i puniti budžet”, objašnjava Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Iz Ministarstva privrede poručuju da podsticaji za privredu nisu mogli da budu veći zbog budžetskih ograničenja, ali da rade na tome da ih povećaju.

“Iskoristila bih priliku da najavim program opreme koji će moći da koriste mala i srednja preduzeća. Poziv će biti raspisan već sledeće nedelje i moći će da dobiju bespovratna sredstva u vrednosti od 250.000 dinara do 2,5 miliona dinara za nabavku proizvodne opreme”, ističe pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.

Nadležni podsećaju na konkretne rezultate kojima se unapređuje poslovni ambijent – reformu inspekcijskih službi i izdavanje građevinskih dozvola za 28 dana. To je uticalo da Srbija napreduje na listi Svetske banke po uslovima poslovanja za čak 32 mesta u odnosu na prošlu godinu i sada je od 189 zemalja zauzela 59. mesto.

No, bliže je istini podatak da je, pošto je u međuvremenu Svetska banka promenila način na koji rangira zemlje, naš napredak bio od devet, a ne 32 mesta, što je opet uspeh ali ne ovako značajan kao onaj kojim se hvale nadležni.

Najveći napredak jeste ostvaren na polju izdavanja građevinskih dozvola i poboljšanju plaćanja poreza, ali po tim kriterijumima smo i dalje loše kotirani. Što se tiče sprovođenja ugovora ili registracije nepokretnosti, investitori kažu da u tim oblastima nije mnogo učinjeno. Dakle, moglo bi se reći da uporno vičemo „Hop“ iako još nismo ni u pripremnom položaju za skok.

 
Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...