/ Vesti / Beograđani duguju milijarde
BiF Analize Čitajte B&F online

Beograđani duguju milijarde

Stanovnici glavnog grada i firme duguju javnim preduzećima puno milijardi dinara za račune. "Infostan", EDB, "Beogradske elektrane", "Parking servis", vrtići i mnogi drugi čekaju uplatu od svih kategorija potrošača

This post has already been read 1030 times!

Stanovnici glavnog grada i firme duguju javnim preduzećima puno milijardi dinara za račune. “Infostan”, EDB, “Beogradske elektrane”, “Parking servis”, vrtići i mnogi drugi čekaju uplatu od svih kategorija potrošača.

Do vrtoglave cifre od oko 17 milijardi dinara koja fali u budžetu “Infostana” dogurali su zajedno “socijala”, ali i oni sa dobrim platama, pa i “bogataši”.

“Deo neplatiša duguje zbog egzistencijalne ugroženosti, dok drugi izbegavaju plaćanje godinama”, kažu iz “Infostana”.

Velika dugovanja postoje u bespravnim delovima grada u kojima je celo naselje prikačeno na jedan vodomer. Najveći dužnici žive u okolnim opštinama, gde ima najviše gradnje i legalizacije objekata, ali i u elitnim naseljima.

Na neslavnom drugom mestu potraživača su “Beogradske elektrane”, kojima dug od “samo” 16 milijardi dinara nikako da se “istopi”. Dok su građani zaduženi više od devet milijardi dinara tri puta manje duguju pravna lica, a u sredini po visini neplaćene cifre su socijalno ugroženi.

“Iako smo uspešno započeli ovu grejnu sezonu, nenaplaćena potraživanja ugrožavaju redovno izmirivanje obaveza za isporučeni prirodni gas”, napominju iz ovog preduzeća, uz napomenu da je dug ipak za oko 12% manji u odnosu na naplatu u oktobru prošle godine.

U trošenju kilovata koji se ne izmiruju firme i domaćinstva podjednako učestvuju.

“Dugovanja kupaca za električnu energiju u Beogradu iznosila su oko pet milijardi dinara na kraju oktobra”, tvrde iz EPS. “Na teritoriji prestonice bilo je oko 465.000 kupaca sa dugovanjima za struju.”

I vrtići imaju svoje dužnike

Beograđanima često ne ostane nijedna “crvena” za vrtiće. Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, najmanje su plaćali Zvezdarci, dok je najveći broj redovnih platiša u Sopotu.

Roditelji su zaduženi sa više od 115 miliona dinara, zbog čega je više od stotinu mališana ispisano iz obdaništa.

Izvor: eKapija, Novosti

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close