Home VestiEkonomija Ministarstvo privrede: Promena metodologije, kursne razlike i poplave uticale na loše rezultate

Ministarstvo privrede: Promena metodologije, kursne razlike i poplave uticale na loše rezultate

by bifadmin

Povodom izjava sa konferencije za štampu Saveza računovođa Srbije i pojedinih „neutemeljenih interpretacija“ koje su se pojavile u medijima, Ministarstvo privrede je danas reagovalo saopštenjem za javnost u kome se ističe da je privreda Srbije u 2014. iskazala neto gubitak, pre svega, zbog negativnih kursnih razlika, promene računovodstvene metodologije, ali i zbog uticaja poplava na BDP, o čemu je javnost već viša puta bila obaveštavana.

„U lošim rezultatima prednjače preduzeća u restrukturiranju čiji su gubici veći od 70 milijardi dinara i čiji problem nijedna od prethodnih Vlada nije ni pokušala da reši. Kada bude bio završen proces privatizacije preduzeća koja su bila pod „zaštitom“ desetak godina, privredni portfolio će biti čistiji i zbirni rezultati privrede će biti znatno bolji. Suprotno napisima u medijima, tokom ove i sledeće godine će biti likvidirana preduzeća koja su godinama proizvodila gubitke, dok će ostala privredna društva odahnuti i skinuti sa leđa teret gubitaša koje su sponzorisale one firme koje su pravile dobitke“, piše u saopštenju Ministarstva privrede.

Primenom novog Zakona o računovodstvu koji je donesen sredinom 2013. godine, kao i pravilnika koje Zakon određuje, privreda je dobila obavezu da prikaže kao finansijske rashode ranije istorijske kursne razlike koje nije prikazivala poslednjih pet godina, jer im je podzakonskim rešenjima to bilo dozvoljeno.

Drugim rečima, u ovogodišnjim negativnim kursnim razlikama privrede sabrane su i negativne kursne razlike koje su firme „sakrivale“ poslednjih godina, zbog prikazivanja boljih bilansa. Iz ovog razloga, ovogodišnji finansijski rezultati privrede Srbije ne prikazuju realno stanje, kao što i nisu uporedivi sa bilansima od prošle godine, zbog promene metodologije računovodstva, zaključuje se u objašnjenju.

Pročitajte i ovo...