Home VestiEkonomija „Privrednik“ za alociranje sredstava iz budžeta od gubitaša ka MSP

„Privrednik“ za alociranje sredstava iz budžeta od gubitaša ka MSP

by bifadmin

Članovi Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ u svom saopštenju pozdravili su usvajanje budžeta za narednu godinu i činjenicu da je budžet štedljiv, ali istovremno konstatuju da se značajan privredni rast ne može ostvariti bez ulaganja, pa sugerišu da budžet u određenoj meri treba da bude investiciono podsticajan.

„Očekujemo da će domaći privrednici i investitori imati prednost i da će predviđeni budžetski podsticaji završiti u njihovim rukama, a ne da se samo subvencionišu i oživljavaju kompanije gubitaši poput Bora, Železare Smederevo i drugih.
Kako bi se Srbija regionalno razvila nužno je podržavati preko 300.000 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika sa lokala, koji imaju ograničen pristup izvorima finansiranja, pa samim tim smatramo da sredstva iz budžeta treba alocirati u zdraviji deo privrede, u ruke kompanija i preduzetnika koji redovno izmiruju svoje poreske obaveze i pune isti taj budžet Republike Srbije“, piše u saopštenju.

Ukoliko bi se preusmerila sredstva sa kompanija gubitaša na zdraviji deo privrede, sigurni smo da bi došlo do „eksplozije“ inovacija, novih proizvoda i usluga, konačno, novih radnih mesta. U suprotnom, nastavilo bi se sa trendom zavlačenja ruku u džep privrednika i građana, svih urednih poreskih platiša. Dok država poljoprivredu vidi kao razvojnu granu srpske privrede umesto jačanja podrške opadaju subvencije za poljoprivrednu proizvodnju. Vlade iz regiona, pritom, istovremeno povećavaju podsticaje u ovoj oblasti, što narušava konkurentsku sposobnost naše poljoprivrede, kažu u „Privredniku“.

Članovi Kluba „Privrednik“ su samo u 2013. godini ukupno platili preko 550. miliona evra poreza državi i u svom saopštenju zalažu se da ubuduće merilo uspeha za isticanje privrednika bude ostvareni profit, kao i plaćeni porez na dobit iz poslovanja.

Pročitajte i ovo...