Home VestiEkonomija Republika duguje Vojvodini 240 milijardi dinara

Republika duguje Vojvodini 240 milijardi dinara

by bifadmin

Pokrajinski sekretarijat za finansije saopštio je danas da su republičke vlasti ove godine oštetile budžet Vojvodine za oko 30 milijardi dinara. „Od 2007. godine do danas dug se procenjuje na preko 240 milijardi dinara“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se Vlada Srbije i ove, kao i svih prethodnih godina, oglušila o budžetski kalendar kojim je precizirano da je 1. novembar krajnji rok u kome je trebalo da usvoji Predlog Zakona o budžetu Srbije za 2016. godinu i da ga dostavi skupštini.

„Jasno je da će i ove godine, kao i svih prethodnih, zbog nepoštovanja budžetskog kalendara, Narodna skupština doneti Zakon po hitnom postupku, bez ikakve javne rasprave“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da pokrajina ne može da pripremi svoj budžet, jer mora prvo da sačeka donošenje republičkog budžeta, pošto se najveći deo prihoda budžeta Vojvodine utvrdjuje upravo republičkim budžetom.

Pokrajinski sekretarijat za finansije je naveo i da je budžet Vojvodine jedini budžet u Srbiji koji nema stabilne, sigurne, dovoljne i predvidive izvore finansiranja, tako da je njegovo finansiranje poslednjih godina bilo „isključivo izraz moći centralne vlasti“.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...