Home VestiEkonomija Odbačen predlog za pokretanje stečaja u IPM „Majdanpek“

Odbačen predlog za pokretanje stečaja u IPM „Majdanpek“

by bifadmin

Privredni sud u Zaječaru odbacio je predlog za pokretanje stečaja u IPM „Majdanpek“, u čijem sastavu su „Zlatara Majdanpek“ i „Megaplast“ Donji Milanovac.

Predlog je podnela Agencija za privatizaciju, koja je od 1. februara prestala da postoji, a njene nadležnosti prebačene su na Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika, koja kao stečajni upravnik vodi sve već otvorene postupke iz portfolija Centra za stečajeve u Agenciji za privatizaciju.

Deo poslova oko privatizacije preuzelo je Ministarstvo privrede, dok je osnovana posebna agencija koja će voditi sudske sporove iz privatizacije. U slučaju IPM-a, sud je rešenje o odbacivanju predloga doneo jer na ročištu održanom 11. februara, predstavnik predlagača „nije pristupio“.

Sudbina ovog majdanpečkog preduzeća i dalje nije izvesna, jer će verovatno uslediti nov predlog za pokretanje stečaja, a time i novo ročište i možda drugačija odluka, s obzirom da je jedna od opcija pominjanih kao mogućnost za opstanak IPM-a bila i prodaja stečaja.

IPM „Majdanpek“ je početkom ovog veka zapošljavala preko dve hiljade radnika, a nakon nekoliko sprovedenih socijalnih programa i privatizacije jedne od tri fabrike koje su bile u sastavu IPM-a, poslednja 263 radnika su se 31. decembra 2015. razdužili na svojim radnim mestima raskinuvši radni odnos u tom preduzeću.

Izvor: eKapija, Danas

Pročitajte i ovo...