Home VestiEkonomija Zbog izbora zastoj u prilivu investicija

Zbog izbora zastoj u prilivu investicija

by bifadmin

Ekonomista Milojko Arsić ocenio je da se zbog vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji može očekivati kratkotrajni zastoj u prilivu stranih direktnih investicija i usporavanje u sprovođenju reformi.

„Koliki će taj negativan uticaj biti i koliko će trajati zavisi od toga koliko brzo će biti formirana nova vlada, kakav će biti njen ekonomski program i kako će taj program proceniti predstavnici Medjunarodnog monetarnog fonda i međunarodnih finansijskih organizacija“, rekao je Arsić na predstavljanju novog broja časopisa Kvartalni monitor čiji je urednik.

Kako je objasnio, ako vlada bude relativno brzo formirana, usvoji kredibilan ekonomski program i dobije podršku međunarodnih finansijskih institucija, onda negativni uticaj prevremenih izora ne bi bio toliko veliki.

„Ono što je propušteno u prvoj polovini godine u tom slučaju moglo bi da se nadoknadi kasnije“, rekao je Arsić.

On je istakao da se krajem 2015. i početkom 2016. godine nastavljaju pozitivni trendovi u privredi, zaposlenosti, javnim finansijama, spoljno-ekonomskim odnosima, kreditnoj aktivnosti i stabilnosti cena.

„Poboljšanja su još uvek umerena, u početnoj fazi i krhka su“, rekao je Arsić i dodao da je za ubrzanje pozitivnih trendova neophodno učvršćenje makroekonomske stabilnosti, privatizacija i restrukturiranje preduzeća i unapređenje privrednog ambijenta.

„Ako izostane značajniji napredak u ekonomskoj politici i reformama moguće je urušavanje ostvarenog napretka“, rekao je Arsić.

On je, govoreći o zaposlenosti, ocenio da ne bi trebalo povećavati minimalnu cenu rada dok je nezaposlenost veoma visoka.

Ukazao je da je tržištu rada u Srbiji i dalje krajnje nepovoljno i da stopa zaposlenosti iznosi 43 odsto, dok je u EU 65 odsto.

„Stopa nezaposlenosti u Srbiji je 18 odsto, a u zemljama EU u proseku 9,5 odsto, a u nekima i pet odsto“, naveo je on i dodao da rast zaposlenosti treba da predstavlja jedan od osnovnih prioriteta ekonomske politike.

Prema njegovoj oceni, dobro je što je inflacija niska i stabilna, ali da je problem što je dugo ispod ciljanog koridora.

„Potrebna je bolja koordinacija Narodne banke Srbije i Vlade pri projekciji inflacije i podizanju kontrolisanih cena“, poručio je Arsić.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...