Home VestiEkonomija EPS: Nema poskupljenja struje u 2016. godini

EPS: Nema poskupljenja struje u 2016. godini

by bifadmin

Povećanje cene struje u Srbiji nije predviđeno planom poslovanja „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) za ovu godinu, iako je cena električne energije u Srbiji najniža u Evropi, izjavio je u petak v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

On je kazao da nije predviđeno da struja u ovoj godini poskupi jer je EPS prošlu godinu završio sa profitom od 2,5 milijardi dinara iako je bio planiran gubitak od 21,5 milijardi, ali i zbog toga što cena struje na tržištu nikada nije bila niža.

„U Evropi je trend pada cene struje. Naša procena je da nećemo tražiti poskupljenje, odnosno ono nije predviđeno i nadam se da neće ni biti, ali kako će se situacija odvijati na tržištu niko ne može da proceni“, naglasio je Grčić.

Prema njegovim rečima, ova dva razloga su ozbiljni i dovoljni argumenti za Međunarodni monetarni fond (MMF) da do poskupljena struje u Srbiji ne dođe.

Šef Misije MMF-a Džejms Ruf izjavio je u februaru da će se o ceni struje u Srbiji razgovarati tokom naredne posete Misije, koja će uslediti posle parlamentarnih izbora.

Struja u Srbiji poskupela je 1. avgusta 2015. za 12%, a do poskupljenja je došlo posle dogovora između Vlade Srbije i MMF-a kojim je predviđeno da je to neophodno da bi cena tog energenta u narednom periodu dostigla tržišni nivo. Pre toga struja za potrošače koji se snabdevaju po regulisanim cenama prethodno je poskupela 1. avgusta 2013. za 10,9% za domaćinstva i 12,8% za privredu.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...