Home VestiEkonomija Stanje u budžetu bolje od planiranog

Stanje u budžetu bolje od planiranog

by bifadmin

Fiskalni savet Srbije je saopštio da je na kraju prvog tromesečja stanje u državnom budžetu bolje nego što je bilo planirano, ali da se i dalje reformsko i srednjoročno ozdravljenje javnih finansija ne sprovodi po planu.

„Još nije otpočelo najavljeno otpuštanje prekobrojnih radnika u sektoru opšte države, što se vidi na osnovu veoma malih rashoda za otpremnine, a to je najvažnija planirana mera fiskalne konsolidacije u srednjem roku“, ističe se i izveštaju Fiskalnog saveta.

Navedeno je da je u prva tri meseca 2016. godine blago poboljšana naplata većine najizdašnijih poreskih prihoda (doprinosa, PDV-a, akciza), što bi mogao da bude trajniji i održiv trend.

„Dobro je i to što su ukupni rashodi države uglavnom držani pod kontrolom i što su za ovaj period godine natprosečno veliki rashodi za javne investicije“, naveo je Fiskalni savet.

Procene tog nezavisnog tela su da će ukupan deficit opšte države u prvom tromesečju iznositi oko 15 milijardi dinara, umesto planiranog minusa od oko 35 milijardi.

„Ostvareni deficit dobrim delom znatno je manji od očekivanog usled dejstva nekih jednokratnih činilaca u januaru je izvršena jednokratna uplata neporeskih prihoda od 12,8 milijardi dinara, a uz to se u prvom tromesečju nisu desila planirana otpuštanja u opštoj države, što bi koštalo budžet oko četiri milijarde dinara za otpremnine“, ukazao je Fiskalni savet.

Dodaje se da su jedino budžetski izdaci za nabavku robe i usluga blago premašili očekivanja, ali da to još nije zabrinjavajuće.

„Relativno mali fiskalni deficit u prvom tromesečju umanjio je potrebu za novim zaduživanjem države, tako da su od početka 2016. uglavnom samo refinansirani dospeli dugovi. Preliminarni podaci o stanju duga opšte države na kraju marta ukazuju na to da je zaduženost zemlje u ovom periodu smanjena za oko 300 miliona evra, sa oko 25,2 milijardi evra na kraju prošle godine na oko 24,9 milijardi evra, isključivo zahvaljujući nedavnom slabljenju američkog dolara“, navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...