/ Vesti / Korisnici prava na restituciju moraju da plaćaju tuđe kilovate
BiF Analize Čitajte B&F online

Korisnici prava na restituciju moraju da plaćaju tuđe kilovate

Građani koji su više od pola veka čekali da im se vrati imovina restitucijom, sada uz kvadrate moraju da plaćaju - i dugove za struju. Ekstreman je slučaj jedne beogradske porodice kojoj su vraćene podrumske prostorije od ukupno 12 m2, ali uz njih idu i troškovi za neplaćenu električnu energiju "teški" 300.000 dinara! Iako se svi ostali zaostali računi naplaćuju od onoga ko ih je napravio, u EPS-u terete - onoga od koga mogu da naplate.

This post has already been read 1028 times!

Građani koji su više od pola veka čekali da im se vrati imovina restitucijom, sada uz kvadrate moraju da plaćaju – i dugove za struju. Ekstreman je slučaj jedne beogradske porodice kojoj su vraćene podrumske prostorije od ukupno 12 m2, ali uz njih idu i troškovi za neplaćenu električnu energiju “teški” 300.000 dinara! Iako se svi ostali zaostali računi naplaćuju od onoga ko ih je napravio, u EPS-u terete – onoga od koga mogu da naplate.

Porodica iz Beograda dobila je sa vraćenim stanom, odnosno podrumom veličine jedne sobe, više od dva miliona duga za komunalije. Sve ostale neplaćene račune uspela je da prebaci na prethodnog vlasnika, koji je troškove i napravio, ali je to nemoguće kod duga za struju.

Prema rečima Strahinje Sekulić, direktora Agencije za restituciju, ova institucija se tokom procesa vraćanja imovine starim vlasnicima već susretala sa istim problemom.

– Vraćeno je oko 5.000 objekata, a građani su nam se već javljali da se žale da su im prethodni korisnici nekretnina ostavili ogromne račune u stanovima. Slučaj sa 300.000 dinara duga za struju je zapravo najteži, jer ova porodica jednostavno ne može da ga plati. Najčešće se dešava da građani zateknu dugove od 50.000-60.000 dinara i onda, srećni što su dobili ono što im je godinama pripadalo, pristanu da plate tuđe troškove. EPS naplaćuje ne od koga treba, već od koga može – kaže Sekulić.

Građani su, dodaje on, ostavljeni na cedilu jer jedino kome mogu da se obrate jeste – sud.

– Agencija za restituciju ne može da im pomogne, jer je objekat prešao u privatno vlasništvo. Sve je na restitutima, koliko su uporni da sa EPS naprave poravnanje. U sudskom postupku sigurno bi dobili parnicu, ali je problem što većina ljudi nema novca i vremena da čeka presudu – napominje direktor Agencije.

Iz “Elektroprivrede Srbije” objašnjavaju da se dugovanje za električnu energiju nastalo u objektu koji je vraćen rešenjem Agencije za restituciju tretira kao dugovanje na bilo kom drugom objektu, jer zakonima i propisima nisu predviđena drugačija rešenja.

– Uredbom o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom propisan je postupak za promenu kupca na mernom mestu i uslovi pod kojima se sa novim vlasnikom objekta može zaključiti ugovor o prodaji električne energije. Prema tim uslovima, pre zaključenja ugovora o prodaji i pristupu sistemu novi vlasnik mora da dostavi dokaze o promeni vlasništva i izmirenju prethodnih računa na brojilu za taj objekat. Nisu predviđeni izuzeci – kažu u EPS-u.

Kako dodaju, pošto ne postoji drugačije zakonsko rešenje, uslov za zaključenje ugovora o snabdevanju strujom sa novim vlasnikom je da dostavi pravosnažno rešenje o restituciji – i izmiri eventualna dugovanja za električnu energiju.

Komunalije na onog ko nije plaćao

Beogradski “Infostan” naplaćuje dugove za grejanje, vodu, odnošenje smeća – onome ko ih je i napravio.

– U slučaju restitucije, dugovi idu na starog vlasnika, odnosno onoga ko je i odgovoran za neplaćene račune. Novom vlasniku bilo koje nepokretnosti, kada se prijavi sa vlasničkim listom, pravimo novi “ident”, a starog gonimo za napravljene dugove. Zato je jako bitno i, kada se proda stan, da se donese kod nas kupoprodajni ugovor, kako bismo promenili podatke. Da se ne bi dogodilo da novi vlasnici prave dugove na ime starog – kažu iz “Infostrana”.

Izvor: Novosti, eKapija

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close