Home VestiEkonomija Od svih zemalja bivše YU u Srbiji su prosečne zarade u najvećem padu

Od svih zemalja bivše YU u Srbiji su prosečne zarade u najvećem padu

by bifadmin

Prema podacima za 2015. godinu neto zarade u svim kompanijama (malim, srednjim i velikim) u realnim iznosima porasle su u Makedoniji (prosečno 2,5 odsto), Crnoj Gori (prosečno 1,4 odsto) i Sloveniji (prosečno 0,5 odsto), dok u svim ostalim zemljama bivše Jugoslavije imaju tendenciju pada – u Hrvatskoj (prosečno 0,9 odsto), Bosni i Hercegovini (1,3 odsto), Srbiji (2 odsto).

Takođe, primećeno je da su u većini zemalja bivše Jugoslavije (sem Slovenije) zarade u realnim iznosima u 2015. godini rasle pretežno u sektoru malih i srednjih preduzeća, a opadale u velikim kompanijama (koje su pretežno strani investitori), što je suprotno trendovima iz prethodnih godina.

Ovo se može protumačiti činjenicom da privreda u zemljama bivše SFRJ još nije uspela da se oporavi od posledica svetske ekonomske krize, a drugi razlog je da u region pretežno dolaze strani investitori koji traže jeftinu radnu snagu i da je broj ovakvih kompanija povećan u odnosu na strane kompanije prisutne u regioni koje bolje plaćaju svoje zaposlene.

Sve navedeno nameće zaključak da je prethodna ekonomska politika u zemljama regiona bila neuspešna i da je potreban oštar ekonomski zaokret sa ciljem da države nastale raspadom SFRJ stvore bolje uslove za privređivanje, što će dovesti i do jeftinijeg zapošljavanja (biće potrebne manje državne subvencije).

Svim ovim državama (sem Slovenije) potrebne su odlučnije i brže unutrašnje reforme, kako bi se smanjio pritisak sa sektora malih i srednjih preduzeća i istovremeno privukli investitori koji ne dolaze u njih isključivo zbog jeftine radne snage i visokih državnih subvencija za zapošljavanje.

U zajedničkoj organizaciji Mreže za poslovnu podršku, Beogradske bankarske akademije, Instituta ekonomskih nauka i Međunarodne organizacije rada, u četvrtak 26. maja, na Beogradskoj bankarskoj akademiji počinje dvodnevna regionalna konferencija koja će u fokus staviti zarade i nagra]ivanje zaposlenih u Srbiji i susednim zemljama.

Konferencija će okupiti vodeće stručnjake za zarade i stimulisanje zaposlenih iz akademske zajednice i privatnih kompanija za analitiku i razvoj ljudskih resursa iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.
Konferenciji će prisustvovati menadžeri više srednjih i velikih kompanija iz Srbije i regiona. Biće prisutan i odre]en broj domaćih malih i srednjih preduzeća koja kroz razmenu iskustava, transfer znanja i usavršavanje žele da upravljanje ljudskim resursima podignu na najsavremeniji nivo i po tome se izjednače sa stranim investitorima u Srbiji i ojačaju svoju unutrašnju organizaciju i konkurentnost za nastup na inotržištima.

Okupljeni eksperti i menadžeri ljudskih resursa u okviru četiri posebna panela izneće svoja mišljenja o stanju ljudskih resursa, zaradama i modelima nagrađivanja u Srbiji i regionu i razmatrati uočene trendove u zaradama u regionu u poslednjih godinu dana.

Pročitajte i ovo...