Home VestiEkonomija Gubitak Komercijalne banke u prvih šest meseci 2,6 milijardi dinara

Gubitak Komercijalne banke u prvih šest meseci 2,6 milijardi dinara

by bifadmin

Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna banka, zabeležila je veliki gubitak u prvih šest meseci, nakon što je kompanija u junu sprovela „dodatne ispravke vrednosti bilansne aktive i rezervisanja za verovatne gubitke na vanbilansnoj aktivi“.

Gubitak Komercijalne je dostigao 2,6 milijardi dinara u odnosu na dobit od 696,3 miliona dinara u istom periodu prošle godine. Glavni razlog gubitka su povećani rashodi na ime otpisa i rezervisanja koji su skočili 114% na 6,2 milijarde dinara, prenosi Wisebroker.

Kada je u pitanju osnovni biznis, Komercijalna je zabeležila pad prihoda od kamata od 13,2% na 8,6 milijardi dinara, dok je dobit iz ovog segmenta poslovanja pala 1,7% na 6,8 milijardi dinara.

Prihod od naknada i provizija je porastao 2,2% na nepune 3 milijarde dinara, dok je dobit po ovom osnovu povećana 1,9% na 2,4 milijarde dinara. Aktiva banke na kraju juna iznosila je nepunih 410 milijardi dinara, što je rast od 4,6% od početka godine.

I pored zabeleženog gubitka, Komercijalna banka je, zahvaljujući preduzetim merama na stabilizaciji poslovnih rezultata, visoko kapitalizovana i stabilna banka sa adekvatnošću kapitala od 23,04 odsto, što je znatno iznad regulatornog limita koji propisuje NBS, od 12 procenata, kaže se u zvaničnom saopštenju Komercijalne banke.

Komercijalna banka trenutno ima izdvojene rezerve iz dobitka u iznosu od 18,8 milijardi dinara, što je više za 4,9 milijardi dinara od ukupno obračunatih rezervi po propisima Narodne banke Srbije.

U posmatranom periodu, Banka je uspela da dodatno poveća devizne štedne uloge građana za 19,9 miliona evra, odnosno za 1,3%, a devizna štednja je dostigla sumu od 1,59 milijardi evra.

Izvor: eKapija, Wisebroker, Komercijalna banka

Pročitajte i ovo...