/ Vesti / Potrošnja na putovanja u svetu i dalje raste, ali sporije nego pre
BiF Analize Čitajte B&F online

Potrošnja na putovanja u svetu i dalje raste, ali sporije nego pre

Potrošnja u svetu na putovanja i dalje raste uprkos slabijoj privredi i strahovima od terorističlkih napada, mada sporije nego ranije, saopštio je juče Svetski savet za putovanja i turizam.

This post has already been read 687 times!

Potrošnja u svetu na putovanja i dalje raste uprkos slabijoj privredi i strahovima od terorističlkih napada, mada sporije nego ranije, saopštio je juče Svetski savet za putovanja i turizam.

Organizacija koja okuplja predstavnike turističkih i saobraćajnih kompanija s ciljem da promoviše turizam navela je u izveštaju da se ove godine očekuje porast potrošnje na putovanja u svetu za 3,1 odsto, što je manje od martovske prognoze od 3,3 odsto, ali bolje od svetskog ekonomskog rasta koji procenjuje na 2,3 odsto.

Predsednik Saveta Dejvid Skovsil rekao je da makroekonomski problemi mnogo više utiču na putovanja nego teroristički napadi. “Putnici neće dozvoliti da ih izolovani teroristički napadi odvrate od putovanja”, rekao je on i objasnio da turisti zabrinuti za bezbednost u Francuskoj mogu umesto nje izabrati Španiju ili Italiju.

Skovsil je rekao da destinacijama s napadima povezanim s turizmom obično treba dve godine da se oporave, dok je je kod drugih vrsta napada normalizacija brža.

I druge putničke i saobraćajne organizacije su takodje zabeležile manji rast potrošnje na putovanja.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj je nedavno saopštila da se, mada više ljudi sada leti, taj trend “ublažio od januara” i da se procenat zauzetih mesta zapravo smanjio.

Svetska asocijacija za poslovna putovanja u aprilu je saopštila da je smanjen broj poslovnih putovanja iz SAD.

Svetski savet za putovanja i turizam očekuje da će u Južnoj Aziji, zahvaljujući snažnom rastu privrede u Indiji, broj putovanja biti povećan za 5,9 odsto, dok će Latinska Amerika imati najlošije rezultate i pad od 0,9 odsto, što je uglavnom posledica slabosti privrede Brazila.

Severoisotčna Azija i jugoistočna Azija će imati rast putovanja od 4,7 i četiri odsto, a Severna Amerika od 3,1 odsto, što je na svetskom proseku.

U Evropi će rast putovanja biti ispod prosečnih 2,2 odsto, mada se očekuje bolji porast u Velikoj Britaniji koja je nedavno na referendumu izglasala o izlasku iz EU. Procenjuje se da će značajno biti povećan broj poseta Velikoj Britaniji, posebno zbog pada vrednosti funte, što pojeftinjuje kupovinu u toj zemlji.

Izvor: Beta

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close